Olujić nema dobro mišljenje o kompromitiranoj državnoj odvjetnici: Ona je samo produljena ruka HDZ-a

Olujić nema dobro mišljenje o kompromitiranoj državnoj odvjetnici: Ona je samo produljena ruka HDZ-a

Krunislav Olujić, nekadašnji glavni državni odvjetnik i bivši predsjednik Vrhovnog suda, gostovao je u Newroomu gdje je komentirao aktualnu situaciju s DORH-om i USKOK-om.

Komentirajući današnje izvješće rezultata nadzora u DORH-u vezano uz aferu Softver, odnosno predmet bivše ministrice Gabrijele Žalac, Krunislav Olujić je rekao:

“Najčudnije u svemu je činjenica da današnje izvješće DORH-a nije ništa drugo nego poncijepilatovsko pranje ruku. Sve je rečeno, a ništa nije rečeno, sve je prikriveno i svi koji tvrde da je Zlata Hrvoj Šipek potrošila svoj kredit kod HDZ-a, doista je potrošila kredite i vrijeme je da ode s dužnosti glavne državne odvjetnice.”

Na pitanje slaže li se sa Zoranom Milanovićem koji je rekao da je to svojevrsna talačka kriza u DORH-u, dodao je:

“Na neki način je. Gđa Hrvoj-Šipek postaje uteg i HDZ-u i njezinu predsjedniku Andreju Plenkoviću i vjerojatno sutra, neovisno o rezultatu glasanja i prihvaćanju izvješća o godišnjem radu DORH-a, čini mi se da ona provodi posljednje dane u Gajevoj ulici i da će građanin Plenković ovog puta ne samo kao premijer, nego i kao čelna osoba koja predlaže kandidata za glavnog državnog odvjetnika uskoro biti u situaciji da traži novog kandidata za to mjesto. Činjenica je da Hrvoj-Šipek nije dorasla po kapacitetima i znanju toj dužnosti, da nije trebala biti ni imenovana, a svi smo svjedoci da je fiktivni, prikriveni javni poziv se i javila se po prethodnom dogovoru s ministrom Bošnjakovićem.”

“Time je bila u boljem položaju od drugih kandidata, a bilo ih je oko pet, koji su se također javili na javni poziv”, istaknuo je Olujić: “Sigurno je bila u privilegiranom položaju jer je prije javljanja na poziv razgovarala s ministrom Bošnjakovićem da sazna njegov stav o njezinom dosadašnjem radu čime je dala do znanja da je dobila zeleno svjetlo da se javi na poziv i potvrdila da je proistekla iz kadrovske križaljke Plenkovića. Ona je samo produljena ruka HDZ-a koja je usprkos profesionalnoj insuficijenciji dovedena da provodi državnu politiku, posebno u segmetnu kaznenog progona čemu nije dorasla. Kad bi znala o kriminalitetu, povukla bi pravne konzekvence u ovom slučaju softver.”

Moralna i konkretna odgovornost

Potom je pojansio: “Državnoodvjetnička organizacija se temlji na jednoj osobi, glavnom državnom odvjetniku, svaki predmet je istovremeno i predmet glavnog državnog odvjetnika, onda je politička i pravna odgovornost u konkretnom slučaju za neuspjeh Zlate Hrvoj-Šipek. Mogla je to sama na vlastiti zahtjev, ali navjerojatnije će kao prethodnik dobiti odgovarajući mig kad se steknu uvjeti, a to će vjerojatno biti nakon sutrašnjeg dana i prihvaćanja izvješća.”

Komentirajući činjenicu da Hrvoj-Šipek nije znala za izvješća, Olujić je rekao:

“Kad je obnašala družnost glavne državne odvjetnice i održala sastanak s voditeljem kaznenog odjela i ravnateljicom USKOK-a i kad je nakon toga ponovno dobila izvješće, onda nema opravdanja. Glavna državna odvjetnica je znala ili morala znati za konkretni predmet. Ne samo da snosi moralnu odgovornost, nego čak i konkretnu subjektivnu odgovornost, morala je znati. Za nju više nema opravdanja, mora odstupiti.”

Osvrnuo se i na izjave premijera Andreja Plenkovića o tom slučaju: “Začuđuju ovakvi istupi g. Plenkovića, pogotovo nakon poraza u postupku imenovanja predsjednika Vrhovnog suda. Svjedočimo prvoj i drugoj vladi Andreja Plenkovića, da su to najlošije vlade u hrvatskoj povijesti i pretposljednja vlada je bila najkorumpiranija vlada RH i čini mi se, ako je točan podatak, da je bilo osam ministara koji su morali napustiti vladu iz ovih razloga. Premijer je do posljednjeg daha štitio ministre, ali ih nije uspio obraniti i onda ih se odrekao. To će biti i ovaj slučaj, vezan uz Žalac i Hrvoj-Šipek.”

“Očekujem da će otići do proljeća 2022. Pravo je svakog glavnog državnog odvjetnika da određuje krug najbližih suradnika i nova osoba na tom mjestu će se morati potruditi da na mjesto ravnatelja USKOK-a dođe netko od povjerenja”, zaključio je.