Oni se posebno trebaju paziti: Znanstvenik Lauc otkriva dva najveća rizika za oboljele od korone

Oni se posebno trebaju paziti: Znanstvenik Lauc otkriva dva najveća rizika za oboljele od korone

Znanstvenik Gordan Lauc objavio je zanimljiv post u kojemu otkriva najveće faktore rizika za oboljele od korone. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Jučer je u časopisu Lancet objavljen veliki znanstveni rad u kojem je analizirano gotovo sedam milijuna ljudi. Zaključak je vrlo jasan, osim dobi, na koju ne možemo utjecati, daleko najveći faktor rizika za teške ishode COVID-19 je prekomjerna tjelesna težina. Primjerice na slici je prilazan omjer rizika da netko završi u jedinici intenzivnog liječenja ovisno o indeksu tjelesne mase.


Mi bismo svi voljeli da liječnici imaju nekakvi čarobni lijek koji će izliječiti sve bolesti, no to naprosto nije tako. Za svoje zdravlje smo odgovorni (ili zaslužni) prvenstveno sami. I ja osobno imam barem desetak kilograma previše i to je vjerojatno jedan od razloga zašto je i mene COVID-19 dosta jako “pregazio”. Kada bih preskočio poneki kolačić ili sladoled, zdravlje bi mi bilo puno bolje… Kada bih se češće odmarao i opuštao, isto bi mi bilo bolje. No to su sve moje osobne odluke, sam si sam kriv i ne mogu kriviti nikoga drugoga. Posebice ne djecu koja idu u školu, ili ljude koji samo žele raditi i zaraditi svoj kruh. Moja osobna nebriga za vlastito zdravlje ne smije biti opravdanje da drugima namećem (ili podržavam) zabrane i ograničenja”, iše Lauc.