OPROSTI ZA KUNG FU: Plenković nikada do sada nije ovako žestoko napao Ninu Raspudića i Most

OPROSTI ZA KUNG FU: Plenković nikada do sada nije ovako žestoko napao Ninu Raspudića i Most

Na samom početku konferencije rekao je da je predstavio gospodarski plan Vlade te istaknuo kako misli da se nakon krizne pandemijske 2020. godine Hrvatska brzo vratila na put rasta.

“U godinama krize – ne da smo samo stal iza radnika i poslodavaca – nego smo i očuvali smo radna mjesta”, rekao je dodajući da je cijena pandemije je 40 milijardi, javlja Direktno.

“Uspjeli usvojiti sve strateške dokupmente, pripremiti Nacionalni plan oporavka i otpornosti”, rekao je Plenković.

O Robertu Hranju, načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga

“Načelnik Glavnog stožera, admiral Hranj je po meni jedan dobar čovjek. I ako ga se nešto pitat i traži stav, onda je na njemu da da odgovor, a ne da traži nečije dopuštenje. Uostalom, neka sam Hranj kaže što je bilo”, komentirao je sjednicu Vijeća za obranu u utorak.

O vrijeđanju admirala kaže da se radi o “zamjeni teza”. Kaže da poštuje Hranja i da se zalaže za njegovo pravo i slobodu govora. Tvrdi da Hranj nije između dvije vatre.

“On (Milanović) misi da materijalno stanje nije zadovoljavajuće, ja mislim da ulažemo puno i da ćemo uložiti više. Ako je to razlog za činjenicu da nema priopćenja od pet-šest rečenica, meni je svejedno. Što se tiče ovoga da bih ponizio Hranja, tu imamo zamjenu teza. Poštujem Hranja, znam ga dugo, usuglasili smo se oko njegovog imenovanja i zalažem se za njegovu slobodu govora. On tamo dolazi kao ne subordiniran nekome nego kao ravnopravni član Vijeća za obranu. Zato se i sastajemo s njim da ga kao prvog čovjeka hrvatske vojske nešto pitamo”, kazao je. 

Komentirao je epidemiološku situaciju te je ponovno apelirao na građane da se cijepe.

Pogledajte ministre s koronom, rekao je okupljenima. “Svi su cijepljeni, zarazili su se, ali nije im gotovo ništa. Nema garancije, ali cijelo vrijeme govorimo da cjepivo štiti od težih oblika bolesti”, rekao je. 

Još jedno vrijeme ćemo testiranja plaćati, ali ne može to u nedogled, smatra.

Svoju tvrdnju dodatno je pojasnio: “Ja bih htio da budemo pametni ko Portugalci, Maltežani, Danci, da smo na 90 poslo. Da ćemo do toga doći, nećemo, nisam toliki naivac”.

Uhićenje bivše ministrice Gabriele Žalac

Novinarsi su upitali Plenkovića kako komentira uhićenje Žalac. “Znam što sam pročitao, drugo ne znam ništa, presumpcija nevinosti postoji. Cilj je boriti se protiv korupcije, ali osim toga više neću reći ništa”, poručio je.

Dodao je da je Žalac još uvijek članica Predsjedništva. 

Upitan je li iznenađen uhićenjem Žalac, rekao je da jest.

Za cijene benzina kaže da će Vlada produžiti ono što je trenutno na snazi.

“Nakon korone, gdje smo uspjeli sačuvati investicijski kreditni rejting, korak prema Schengenu, ostvariti najbolju turističku sezonu, nije u interesu da cijena naftnih derivata ugrozi standard građana”, rekao je dodajući da gledaju kako mehanizmima koje imaju, idu u korist građana.

Upitan što misli o komentarima oporbe koja navodi da uhićenje Žalac pokazuje da ne postoji nikakva razlika između Sanaderovog i njegovog HDZ-a.

Prvo mu je rečeneno da su to izjavili Nino Raspudić (Most) i Ivica Puljak (Centar). “Sjajna ekipa, jedan je kvazidesničar, Milanovićev glasnogovornik. Pravi klub Zorana Milanović u Saboru je Most. I bio je ljevičar dok je bio u Mostar s kung fuom, a tu glumata veliko kršćanstvo i hrvatstvo”. 

Novinari se se brzo ispravili navodeći da je riječ o Mariji Selak Raspudić, zastupnici Mosta.

“Što se nje tiče, slušam što govori u Saboru. Kad imate liniju kakvu ja imam, da rješavamo sve moguće kosture iz ormara koji su nam nakrcali raznorazni prethodnici, Agrokor, potresi, poplave… Svaki dan se borimo s tim, borimo se beskompromisno protiv korupcije”, započeo je i nastavio:

“Ta jedna nesuspregnuta mržnja koju oni siju prema HDZ-u, a ima ih više – ili s kranje desnice, koja je šuplja priča, a to se pokazalo s Miroslavom Škorom”.

 A ovi ‘Milanovićevci’ su, smatra, smiješni, pa je novinare upitao po čemu su u oni bolji Hrvati, domoljubi, katolici od HDZ-a. “To su smiješne priče. Ovi pak lijevi nam stalno pokušavaju ukrcat etiketu onoga što sam rekao neki dan – poštujemo sud. Skinimo to s revera”, rekao je Plenković.