Optužbe su bile lažne: Australski kardinal Pell oslobođen optužbi za seksualno napastovanje dječaka

Optužbe su bile lažne: Australski kardinal Pell oslobođen optužbi za seksualno napastovanje dječaka

Vrhovni sud u Australiji oslobodio je krivnje bivšeg vatikanskog rizničara, kardinala Georgea Pella (78) optužbi za seksualno napastvovanje dvojice dječaka tijekom 1990-ih godina te mu omogućio izlazak iz zatvora.

Sedam članova Vrhovnog suda donijelo je jednoglasnu odluku prema kojoj je porota na suđenju kardinalu Pellu “morala posumnjati u njegovu krivicu” te je stoga poništila osuđujuću presudu u najznačajnijem slučaju navodnog seksualnog zlostavljanja u povijesti katoličke crkve. Nakon ove presude Vrhovnog suda Pellu se više ne može ponavljati suđenje za ovaj slučaj. Kardinal Pell je tijekom čitavog procesa nijekao svoju krivicu. “Nemam loših misli za svog tužitelja, ne želim da moje oslobađanje dodatno povrijedi i ogorči bilo koga, toga je ionako bilo i previše. Bitno je samo to jesal li ja počinio te odvratne zločine za koje sam optužen ili nisam, a nisam”, izjavio je Pell po oslobađajućoj presudi, javlja Večernji list.

Pell je prošle godine osuđen na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dječaka mlađih od 16 godina tijekom obavljanja dužnosti nadbiskupa Melbournea. Kardinala Pella je za vatikanskog rizničara postavio papa Franjo 2014. godine, no nakon što mu je prošle godine izrečena zatvorska kazna razriješen je te dužnosti.

Foto: Joe Castro/EPA/Hina