Optužen za terorizam: Francišković doveden u sudnicu u lancima, ostaje u pritvoru

Optužen za terorizam: Francišković doveden u sudnicu u lancima, ostaje u pritvoru

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda produljilo je pritvor Marku Franciškoviću, optuženom za poticanje na terorizam, a o osnovanosti optužnice isto vijeće će odlučivati naknadno, doznaje Hina nakon ročišta koje je osiguravalo desetak pripadnika interventne policije.

Optužno vijeće je odbilo u utorak prijedlog za izdvajanje nezakonitih dokaza o čemu će odlučivati Visoki kazneni sud, dok je Franciškovićev branitelj Zvonimir Hodak najavio žalbu na odluku o produljenju pritvora.

Uz to, obrana je podnijela tužbu Ustavnom sudu jer smatra da se Franciškoviću, koji je u sudnicu doveden s rukama i nogama vezanim lancima, krši pravo na slobodu, javlja Novi list.

Ispred zgrade Općinskog kaznenog suda u Ilici, gdje privremeno zasjedaju neka vijeća Županijskog suda, prije početka sjednice zakazane za 13.30 sati, okupili su se Franciškovićevi istomišljenici, među kojima i Franciškovićeva supruga Lana Francišković.

Protekle dvije sjednice optužnog vijeća bile su popraćene okupljanjem Franciškovićevih istomišljenika koji su tražili njegovo puštanje iz istražnog zatvora. Tijekom sjednice optužnog vijeća, održane 16. rujna, policija je privela šestoricu prosvjednika, a kod jednog je, navodno, pronađen nož.

Tužiteljstvo tereti Franciškovića za dva kaznena djela javnog poticana na terorizam, a njegovu suprugu Lanu i Natka Kovačevića za po jedno kazneno djelo javnog poticanja na terorizam. Sve troje tereti se da su postupali sa ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti.

Tužiteljstvo: Francišković pozivao na zauzimanje javnih objekata

Francišković tereti da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, uvedenim radi suzbijanja pandemije covida.

Potom je izrađivao videosnimke tih istupa, namijenjenih objavljivanju na društvenim mrežama, na kojima je pozivao na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Tužiteljstvo tereti Kovačevića da je 28. studenog 2021., zajedno s Franciškovićem, sudjelovao na neprijavljenom javnom okupljanju na kojem su pozivali građane na mobilizaciju i napade na članove državnog vrha, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu vlasti, kao i na ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Također, Francišković i njegova supruga optuženi su i da su od 16. do 22. prosinca u Zagrebu i Zadru postupali zajedno i po prethodnom dogovoru u cilju ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura.

Pritom je Francišković, koji je tada već bio u istražnom zatvoru, koristio pravo telefonskog kontakta sa suprugom i diktirao joj javne pozive građanima “na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura”, koje je ona potom javno objavljivala na internetu.

Foto: Hina