OPTUŽEN ZA TERORIZAM: Marko Farancišković izlazi iz zatvora

OPTUŽEN ZA TERORIZAM: Marko Farancišković izlazi iz zatvora

Marko Farancišković, optužen za poticanje na terorizam, nakon godinu dana provedenih u istražnom zatvoru, danas će biti pušten na slobodu.

Franciškoviću je istražni zatvor ukinulo izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbivši prijedlog državnog odvjetništva da mu se istražni za produlji.

– Da, bit će pušten na slobodu – potvrdio nam je Franciškovićev odvjentik Zvonimir Hodak, koji je danas prisustvovao sjednci izvanraspravnog vijeća te je tražio da se njegova klijenta pusti na slobodu.

Francišković bi Remetinec trebao napustiti tijekom dana, javlja Jutarnji list.

Optužnica Franciškovića tereti da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima na anti-covid prosvjedima. S tih je prosvjeda preko videosnimki koje je objavljivao na društvenim mrežama pozivao građane na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i na druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti.

Osim toga, Franciškovića se tereti da je djela za koje je optužen, počinio i dok je bio u istražnom zatvoru.

Iz zatvora je telefonski komunicirao sa suprugom, a ona je ono što je on govorio snimala te kasnije objavljivala na društvenim mrežama. I u tim razgovorima je pozivao građane na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura u RH.

Foto: Hina