Optuženim Hrvatima u Zambiji uskoro počinje suđenje: Zašto se spominje da su trgovali djecom u svrhu iskorištavanja?

Optuženim Hrvatima u Zambiji uskoro počinje suđenje: Zašto se spominje da su trgovali djecom u svrhu iskorištavanja?

Ono što se čekalo od kad je u prosincu prošle godine skupina Hrvata s djecom iz Konga zaustavljena u zračnoj luci u zambijskom gradu Ndoli te prebačena u pritvor, napokon će postati jasno u ponedjeljak 8. svibnja. Naime, tada počinje suđenje na Visokom sudu, ali – možda i važnije – prvi put će se čuti sve što se Hrvatima stavlja na teret i dokazi kojim raspolaže tužiteljstvo. Informaciju o suđenju potvrdili su nam iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, od kuda dodaju kako će i dalje pratiti slučaj kao i do sada.

Upravo je sadržaj optužnice, ali prije svega dokazi, krunski element predstojećeg suđenja. Sve do sada Hrvati nisu znali s čime barata druga strana, a i optužnica je bila postavljena vrlo široko i opasno: trgovanje djecom, a spominjao se i članak koji govori o trgovanju u svrhu iskorištavanje za što je kazna do 30 godina. U očekivanju suđenja, odvjetnik Hrvata priprema obranu, javlja Večernji list.

Suđenje Hrvatima je s nižeg prebačeno na viši sud i vodi ga sutkinja Yvonne Chembe. Taj potez su naši stručnjaci upućeni u temu, ali s ogradom, protumačili kao dobar, odnosno kao dodatni osigurač da se slučaju želi pristupiti maksimalno profesionalno, pogotovo na medijsku pozornost koju ima i u Zambiji, ali i u svijetu, jer odjeci slučaja nisu ostali samo ograničeni na Hrvatsku.

Ivan Pernar, bivši saborski zastupnik Živog zida, koji dva mjeseca boravi u Zambiji jer želi svjedočiti protiv Hrvata, bit će najvjerojatnije svjedok Državnog tužiteljstva Zambije u ovom postupku. Informaciju o Pernaru kao svjedoku ipak nam nisu mogli potvrditi u MVEP-u. Kazali su kako nemaju podatke ni o kojem svjedoku koji će se pojaviti na strani tužitelja.

Foto: Screenshot/RTL