Orban imenovao krivce za epidemiju koronavirusa: Optužio je ilegalne migrante i jednog američkog bogataša

Orban imenovao krivce za epidemiju koronavirusa: Optužio je ilegalne migrante i jednog američkog bogataša

Ovih dana postaje jasno: pandemija je test humanosti i demokratskih vrijednosti. Zato su političari širom Europe posebno oprezni kada daju izjave. S jedne strane, od naroda traže razumijevanje kada privremeno ograničavaju osnovna ljudska prava, poput slobode kretanja, i izoliraju Europu zbog opasnosti od virusa. S druge strane naglašavaju koliko su važni solidarnost i ljudskost. Trude se da ne potiču već postojeći osjećaj nesigurnosti.

U Mađarskoj je drugačije. Premijer Viktor Orbán, njegova vlada i njemu bliski komentatori, krenuli su u potragu za krivcima. Krivci za širenje koronavirusa u Mađarskoj i drugdje su, kažu oni, migranti koji ilegalno ulaze u zemlju, strani studenti, oporbeni političari liberalne orijentacije i konačno američki milijarder mađarsko-židovskog porijekla George Soros i njegova navodna mreža, piše Deutsche Welle.

Još početkom prošlog tjedna, tijekom video-konferencije šefova država i vlada EU-a, mađarski premijer Viktor Orban je rekao da postoji jasna veza između ilegalne migracije i epidemije koronavirusa, jer je mnogo migranata došlo preko Irana, jedne od zemalja u kojima se zaraza najbrže širi. Zbog toga je Mađarska zatvorila tranzitne zone za izbjeglice na granici sa Srbijom.

Dvije fronte

Orban je prošlog petka u intervjuu za državni radio čak govorio o “ratu na dvije fronte” u Mađarskoj: “S jedne strane je fronta koja se zove migracija, a s druge strane je koronavirus.” Rekao je i da su sveučilišta u zemlji zatvorena zbog velikog broja stranih studenata: “Prema našim saznanjima epidemiju su u Mađarsku donijeli prvenstveno stranci i ona se među njima najviše širi, a u Mađarskoj, i to narod uglavnom ne zna, studira na desetke tisuća stranih studenata.”

Mediji bliski vladi i ranije su naširoko izvještavali o dvojici iranskih studenata koji su bili pozitivni na test koronavirusa i koji su ubrzo deportirani zbog “nepoštovanja pravila karantene”. Mađarski službenici su rekli da su se njih dvojica pobunili i bili nasilni u prostorijama za karantenu. To se nije moglo provjeriti. Neovisni novinari nisu mogli razgovarati sa studentima.

Prošli tjedan je i ugledni pravnik Zoltan Lomnici  “zemlje imigracije” i “Sorosevu teoriju otvorenog društva” proglasio odgovornim za epidemiju koronavirusa. Lomnici je glasnogovornik “Foruma civilnih udruženja”  – organizacije koja je usko povezana sa strankom Fidesz Viktora Orbana i redovno organizira nacionalističke i antieuropske skupove.

Slične tvrdnje mogle su se pročitati i u dnevnom listu Magyar Nemzet, nekoj vrsti neslužbenog glasila mađarske vlade. “Sorosevi ljudi podrivaju vladine mjere za suzbijanje epidemije”, kaže se u jednom članku od prošlog tjedna. Publicist Zsolt Bayer, bliski Orbanov suradnik i suosnivač stranke Fidesz, je za oporbene političare i liječnike, koji su optužili vladu za kaotično upravljanje krizom, rekao: “Svi oni drže palčeve da se nastavi širenje virusa.”

Kritika ponašanja vlade i Orbana

“Na žalost, mađarska vlada nastavlja u istom stilu kao i proteklih deset godina i kada je u pitanju aktualna kriza”, kaže za DW Aron Demeter, iz mađarskog ogranka Amnesty Internationala. “Traže se neprijatelji i drugi se proglašavaju odgovornima umjesto da se razmišlja o vlastitoj odgovornosti.”

I Csaba Csontos, glasnogovornik Soroseve zaklade, kaže: “Na žalost, i u sadašnjoj korona-krizi, vlada ne prestaje dovoditi probleme u vezu s migracijom.”

Politolog Peter Kreko iz Instituta Political Capital u Budimpešti rekao je za DW da je jedan od razloga za traženje krivca teško stanje u kojem se nalaze zdravstveni i obrazovni sustavi u zemlji.

“Trenutna kriza je za Orbana najveći izazov od kada je na vlasti, jer su zdravstvo i obrazovanje područja koja su najviše stradala zbog vladine restriktivne fiskalne politike. Vlada se plaši da nezadovoljstvo zdravstvom ne dobije političke implikacije, pa sada traži krivca kako bi odvratila pažnju od problema”, analizira ovaj politolog.

Raste zabrinutost

Raste zabrinutost zbog ovakvog kriznog menadžmenta mađarske vlade. Oporbeni političari kritizirali su Orbana jer nije pravovremeno shvatio ozbiljnost situacije i što je, na primjer, prekasno zatvorio škole.

Šef Mađarskog liječničkog udruženja (MOK) Gyula Kincses požalio se da liječnici i medicinsko osoblje nemaju na raspolaganju specijalnu zaštitnu odjeću. Vlada je to demantirala i ocijenila to “političkom akcijom” oporbe.

“Nažalost, vlada ne smatra ni oporbu niti udruženja liječnika partnerima”, rekao je za DW Andras Fekete-Györ, predsjednik oporbene stranke Momentum. “Ovakav pristup, odnosno činjenica da se neprijateljima proglašavaju svi koji iznesu kritiku, otežava upravljanje krizom.”

Foto:  Kimmo Brandt/EPA/Hina