Orban o Putinu i opasnom scenariju: Odluke donijete u Bruxellesu češće odražavaju američke nego europske stavove

Orban o Putinu i opasnom scenariju: Odluke donijete u Bruxellesu češće odražavaju američke nego europske stavove

Za švicarski Weltwoche mađarski premijer Viktor Orban komentirao je kako bi izgledalo da nuklearna sila poput Rusije izgubi Rat koji je povela protiv Ukrajine.

Prema pisanju mađarskog Daily Newsa, Orban smatra kako bi poraz Vladimira Putina koji je na čelu nuklearne sile kao što je Rusija bio geopolitički šok, prenosi Blic.

“To bi bio globalni, potencijalno katastrofalan potres, mnogo gori od raspada bivše Jugoslavije. Činjenica da Zapad tako olako shvaća taj scenarij pokazuje zastrašujuću sljepoću prema rizicima koji su svojstveni našoj politici”, rekao je Orban.

Mađarska je, tvrdi Orban, ‘uvučena u rat’ ali njezino je rukovodstvodovoljno snažno kako bi zemlju držalo podalje od sukoba, prenosi

“Mađarska je teško pogođena sankcijama koje je Rusiji uvela Europska unija. Sankcije su podigle cijenu nafte i plina, a troškovi snabdijevanja rastućih energetskih potreba mađarske industrije porasli su sa 7 milijardi eura u 2021. na 17 milijardi u 2022. godini. Pod stalnim smo pritiskom. Svim mogućim sredstvima žele nas uvući u rat. Do sada smo se uspjevali oduprijeti. Odluke donijete u Bruxellesu u vezi s Ukrajinom češće odražavaju američke nego europske stavove”, istaknuo je Orban.

Orban se prisjetio i sastanka s Putinom koji mu je dva tjedna prije početka rata protiv Ukrajine rekao kako nema problema sa članstvom Mađarske u NATO-u, već sa članstvom Ukrajine i Gruzije.

“Putin mi je rekao da su njegov problem američke raketne baze u Poljskoj i Rumunjskoj te mogućem širenje NATO-a u Ukrajini i Gruziji kako bi se tamo postavilo oružje. Amerikanci su se također povukli iz važnih sporazuma o razoružanju. Razumijem što je Putin rekao. Ne prihvaćam ono što je učinio”, zaključio je Orban.

Orban smatra kako europske političke norme ne funkcioniraju u Rusiji i Europa je morala pronaći način kako živjeti s “velikom, opasnom silom u našem susjedstvu”.

Foto: Hina