Orban ponovno kod Vučića u Beogradu: Ilegalni migranti su sve agresivniji

Orban ponovno kod Vučića u Beogradu: Ilegalni migranti su sve agresivniji

Srbija, Austrija i Mađarska potpisale su u srijedu u Beogradu dokument za jačanje trilateralne suradnje u borbi protiv ilegalnih migracija čiji je jedan od ciljeva pomaknuti obranu granice na jug.Memorandum o razumijevanju su potpisali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, austrijski kancelar Karl Nehammer i šef mađarske vlade Viktor Orban.Dio dogovora je i da zajedničke policijske ophodnje kontroliraju granicu sa Sjevernom Makedonijom.

Prvi trilateralni susretr Mađarske, Austrije i Srbije bio je je 3. listopada u Budimpešti, kada je srbijanski predsjednik najavio da će Beograd do kraja godine “u velikoj mjeri” uskladiti viznu politiku s Europskom unijom.

Orban je na zajedničkoj konferenciji na novinare rekao da Srbija ima ključnu ulogu u reguliranju migracija jer na taj način “štiti i Austriju i Mađarasku i ostale zemlje Unije”.

Iznio je podatak da je ove godine u suradnji sa Srbijom spriječeno 250.000 pokušaja ilegalnih prelazaka granice i da su migranti “sve agresivniji”, a da krijumčari ljudi koriste i oružje.

Orban drži da je jedini način za sprječavanje migracija da se kaže “preko naših granica nema prelaska”.

Ocijenio je kako bi bilo lakše obraniti granice Unije kad bi Srbija već bila u EU. “Srbiju je trebalo primiti jučer”, rekao je Orban i naglasio da kako će se njegova zemlja potruditi da stvori koaliciju zemalja koje bi ubrzale prijem Srbije.

Austrijski kancelar Nehammer rekao je da Austrija “jasno pruža podršku Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana na putu ka EU” i dodao da “Srbija ima važnu sigurnosno-stratešku ulogu”.

Vučić je istaknuo da su europske integracije “i dalje strateški cilj Srbije”, ali je ocijenio da je to “proces koji će teško ići”.

Navodeći podatke srbijanskih institucija o registriranim migrantima, rekao da je najviše migranata iz Afganistana (40 %), Sirije (27 %), Maroka (12 %), Burundija (7%) i Pakistana (2%).

“Ne želimo biti parking za ilegalne migrante, iako imamo razumijevanje i spremni smo pomoći onima koji su u nevolji”, rekao je Vučić.

Foto: Hina