Orbanu odlično ide: Mađarsko gospodarstvo uzletjelo 5,2 posto, najviše u Europi

Orbanu odlično ide: Mađarsko gospodarstvo uzletjelo 5,2 posto, najviše u Europi
Njemačko je gospodarstvo u prvom kvartalu poraslo za 0,4, a talijansko za 0,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, tako da je početak 2019. donio poboljšanja kod oba velika hrvatska vanjsko-trgovinska partnera. Italija se nakon dva kvartala pada izvukla iz recesije, a Njemačka vratila umjerenim stopama rasta poslije stagnacije i minusa zbog problema tamošnje automobilske industrije.
Eurostat navodi da je eurozona u prvom kvartalu rasla 0,4 posto a cijela EU 0,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Podaci za Hrvatsku još nisu objavljeni, ali Ekonomski institut Zagreb procjenjuje da su također bolji nego što su bili u posljednjem kvartalu 2018 godine. Ekonomski institut procjenjuje da smo imali 0,9 posto rasta prema prethodnom kvartalu, uz 2,6 posto rasta na godišnjoj razini.

Španjolska drži tempo s kvartalnom stopom rasta od 0,7 i međugodišnjih 2,4 posto dok Francuska bilježi 0,3 posto rasta prema zadnjem kvartalu, a 1,1 na godišnjoj razini. Kad je riječ o tranzicijskim ekonomijama ove godine je odskočila Mađarska s 1,5 posto kvartalnog i čak 5,2 posto međugodišnjeg rasta te Rumunjska gdje je rast visokih 5,1% i Poljska (4,6%). Slovačka bilježi međugodišnju stopu rasta od 3,8, a Češka 2,5.