Oslobođen zapovjednik Azova i njegovi najbliži suradnici: Pukovnik Denis Prokopenko ima nevjerojatnu biografiju

Oslobođen zapovjednik Azova i njegovi najbliži suradnici: Pukovnik Denis Prokopenko ima nevjerojatnu biografiju

Zapovjednik pukovnije Azov, Denis Prokopenko te njegov zamjenik Svjatoslav ‘Kalina‘ Palamar, koji su branili čeličanu Azovstal u Mariupolju te bili odvedeni u zarobljeništvo, oslobođeni su u razmjeni zatvorenika javlja ukrajinski novinar Ilija Ponomarenko.

Kako piše Ponomarenko, u velikoj razmjeni zarobljenika Rusi su oslobodili 215 Ukrajinaca, a Ukrajinci 55 Rusa i Viktora Medvedčuka, javljaju 24sata.

Branitelji Azovstala opet su slobodni, napisao je u drugoj objavi uz fotografije.

Ukrajinski predsjednik razgovarao je s oslobođenim članovima pukovnije Azov. Među njima su, kako je objavio ukrajinski novinar Ilija Ponomarenko, zapovjednik pukovnije Azov, Denis Prokopenko te njegov zamjenik Svjatoslav ‘Kalina‘ Palamar.

– Pet zapovjednika Azova ostaje u Turskoj na sigurnome pod zaštitom Erdogana – rekao je ukrajinski predsjednik Zelenski.

Denis Prokopenko

Tko je 31-godišnji potpukovnik Denis Prokopenko koji ima odista nevjerojatnu biografiju.


Malo je poznato da je Denis Prokopenko zapravo etnički Finac iz pokrajine Karelije koja se nalazi u Rusiji. Njegov djed bio je jedini član njegove obitelji koji je preživio služeći u finskim obrambenim snagama kada je Sovjetski Savez napao Finsku u rusko-finskom zimskom ratu 1939.-1940.


Slijedom toga, mladi Prokopenko danas svoju borbu za obranu Ukrajine i Mariupolja od ruskog agresora smatra osobnom stvari, usko isprepletenom s njegovom vlastitom obiteljskom poviješću.
Prokopenko je diplomirao na Odsjeku za germansku filologiju na Kijevskom nacionalnom lingvističkom sveučilištu, gdje je stekao diplomu engleskog jezika.Bavio se i sportom, a bio je i jedan od oduševljenih nogometnih navijača (poznatih kao “ultras”) nogometnog kluba Dinamo Kijev.

Denis Prokopenko i njegovi suradnici

Ukrajinskim oružanim snagama pridružio se još 2014. godine.
Prokopenko je također poznat kao Redis stari nadimak nogometnih navijača koji je postao njegov vojni nadimak. Njegovi podređeni neformalno mu se obraćaju s “Brate Redis” ili “Comrade Redis”.

Za njega se veže i kontroverza kada je kao tijekom jedne svečanosti 2019. na Hreščatiku u Kijevu bio jedini vojnik koji je odbio pozdraviti Zelenskoga vojnim pozdravom. Javnim iskazivanjem prkosa koji su neki protumačili kao prosvjed protiv predsjednika za kojeg je sumnjao da gaji proruske simpatije.

Ni Prokopenko ni vodstvo Azova nisu službeno komentirali kontroverzu, a neki unutar vojne postrojbe osporili su tvrdnje da je postojao politički podtekst u njegovim postupcima. U odgovoru na upite novinara, izvor u zapovjedništvu Azova tada je objavio neslužbenu izjavu u kojoj napominje da propisi obvezuju vojno osoblje da pozdravlja kolege vojnike u vojnom lancu zapovijedanja, ali ne i civilne političare – pa stoga iz istog razloga ni vojnici nisu pozdravljali bivšeg predsjednika Petra Porošenko kada je posjetio položaje Azova na fronti.