Osnivač BioNTecha ne želi se odreći intelektualnog vlasništva: Evo njegovog prijedloga

Osnivač BioNTecha ne želi se odreći intelektualnog vlasništva: Evo njegovog  prijedloga

Odricanje od prava intelektualnog vlasništva nije pravi način za povećanje proizvodnje cjepiva protiv covida-19, izjavio je u srijedu osnivač njemačke tvrtke BioNTech, predlažući umjesto toga izdavanje proizvodnih licenci.

Dan ranije je Bijela kuća objavila da razmatra opcije za maksimalno povećanje proizvodnje i isporuke cjepiva protiv covida-19 kako bi bilo dostupno cijelom svijetu po najnižoj cijeni, uključujući potporu predloženom ukidanju prava intelektualnog vlasništva, no odluka još nije donesena, javlja N1.

“To nije rješenje”, kazao je prvi čovjek BioNTecha Ugur Sahin.

Njegova tvrtka, koja proizvodi i stavlja na tržište glasničko RNK cjepivo u suradnju s američkim proizvođačom Pfizerom, smatra da je pravi pristup tijesna suradnja s odabranim partnerima jer je njihovo cjepivo teško proizvesti.

“Razmatramo izdavanje posebnih licenci mjerodavnim partnerima”, dodao je Sahin.

To bi, istaknuo je, bilo jamstvo kvalitete cjepiva koje se dostavlja u razne krajeve svijeta. Dozvole bi se najranije mogle izdati do kraja godine, dodao je.

Cjepivo BioNTech/Pfizera se uvelike primjenjuje u zemljama kao što su SAD, Velika Britanija i Izrael te je također jedno od vodećih cjepiva u Europskoj uniji.

Važno je, ističe Sahin, da se doze proizvedene u EU mogu izvoziti u ostale dijelove svijeta.

Očekuje se da bi Europa mogla postići imunitet krda do kraja ljeta, no ne bi bilo koristi da je Europa sigurna, a da virus nastavi harati negdje drugdje, rekao je Sahin.

BioNTech čeka da kineske zdravstvene vlasti odobre njihovo cjepivo najkasnije do srpnja, a distribucija bi mogla početi odmah u srpnju.

Sahin je “optimističan da će pomoći ljudima u Kini”, opisavši lokalnog partnera, farmaceutsku tvrtku Shanhai Fosun, kao “odličnu kompaniju”.

Globalne farmaceutske tvrtke objavile su prošli mjesec da su glavne su prepreke većoj proizvodnji cjepiva protiv covida-19 nedostatni proizvodni kapaciteti i manjak sastojaka, a ne patenti.

“Problem nisu prava intelektualnog vlasništva, usko su grlo kapaciteti, manjak sirovina i sastojaka, ali i tehnologija”, ustvrdio je tada šef Međunarodne federacije farmaceutskih proizvođača i udruga (IFPMA) Thomas Cueni.

IFPMA zastupa velike proizvođače lijekova, a Cueni je istupio nakon virtualnog sastanka o programu nabave cjepiva za siromašne zemlje Covax, među čijim je organizatorima bila i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).