Osuđen direktor i glavni urednik Hrvatskog tjednika: Proglašen krivim za kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece

Osuđen direktor i glavni urednik Hrvatskog tjednika: Proglašen krivim za kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece

Ivica Marijačić, direktor, glavni urednik i novinar Hrvatskog tjednika iz Zadra, osuđen je na kaznu zatvora od godine dana s rokom kušnje od tri godine, zbog počinjenog kaznenog djela povrede privatnosti djeteta. Marijačić je djelo počinio objavom teksta i fotografija maloljetne žrtve grupnog seksualnog zlostavljanja, silovanja i drugih djela protiv spolne slobode, na naslovnici svog tjednika u listopadu 2019. godine. Riječ je o događaju od prije tri godine koji je skandalizirao hrvatsku javnost, a za njega je pravomoćno optuženo sedam mladića iz okolice Zadra kojima se sudi na Županijskom sudu u Zadru, piše zadarski.hr.

Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zadru Ivica Marijačić je proglašen krivim za kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece – povredom privatnosti djeteta. Sutkinja Ana Zrilić presudom je utvrdila da je Ivica Marijačić 23. listopada 2019. na svom profilu na Facebooku objavio najavu sadržaja Hrvatskog tjednika s naslovom “Šokantna istina Slučaj silovanja kod Zadra izmišljen”. Uz tu najavu, Marijačić je u 7,16 sati objavio fotografiju naslovnice tjednika na kojoj se nalaze tri slike na kojima je prikazana maloljetnica u kupaćem kostimu zajedno s punoljetnim osobama koje su prijavljene za počinjenje više kaznenih djela protiv spolne slobode na njenu štetu.

Istu fotografiju naslovnice tjednika Marijačić je koristio kao sliku svog profila, da bi sutradan, 24. listopada 2019., kao glavni urednik Hrvatskog tjednika, u tiskanom izdanju broj 787 objavio članak naziva “Šokantna istina Slučaj silovanja kod Zadra izmišljen”, s naslovnicom na kojoj se nalazila fotografija djeteta žrtve. Sud je utvrdio da je objavljivanjem navedenih fotografija na kojima je prikazano dijete žrtva omogućio njihovu daljnju distribuciju i učinio ih dostupnim većem broju osoba. Takvo Marijačićevo postupanje je kod djeteta žrtve izazvalo osjećaj ugroženosti, uznemirenosti i šokiranosti, zbog čega je došlo do značajnog pogoršanja njenog zdravlja, a radi čega joj je od strane psihijatra propisana terapija, navodi se u presudi.

Marijačić je dakle iznio i prenio nešto iz osobnog života djeteta, protivno propisima objavio djetetovu fotografiju i otkrio identitet djeteta, što je kod djeteta izazvalo uznemirenost, i na opisani način ugrozio dobrobit djeteta. Kazneno djelo je počinjeno putem tiska i računalne mreže zbog čega je ono postalo pristupačno većem broju osoba, a Marijačić ga je počinio u obavljanju profesionalne djelatnosti.

Foto: Hina