Osuđena Ivana Paradžiković: Evo što je sagriješila

Osuđena Ivana Paradžiković: Evo što je sagriješila

Novinar Ivan Čorkalo i urednica Ivana Paradžiković nepravomoćno su uvjetno osuđeni na po 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine jer su u prilogu emisije Provjereno na NovojTV prije nešto više od tri godine počinili kazneno djelo “povrede tajnosti postupka” u kojem je dijete bilo žrtva seksualnog delikta od strane člana obitelji.

Iako je fokus priloga bio na propustu Centra za socijalnu skrb u zaštiti djeteta, novinar i urednica su “bez obzira na sve” objavili iskaz djeteta, zaključila je sutkinja. Novinar Ivan Čorkalo i urednica Ivana Paradžiković nepravomoćno su uvjetno osuđeni na po 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine jer su u prilogu emisije Provjereno na NovojTV prije nešto više od tri godine počinili kazneno djelo “povrede tajnosti postupka” u kojem je dijete bilo žrtva seksualnog delikta od strane člana obitelji.

Mogli su proći i s blažom kaznom, osam mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine, ali uložili su prigovor na kazneni nalog pa je postupak nastavljen suđenjem. Za razliku od njih, blaža kazna postala je još 2020. pravomoćna za odvjetnika i člana obitelji djeteta zbog odavanja tajni novinarima iz kaznenog postupka. Prema Kaznenom zakonu za povredu tajnosti postupka može se izreći do tri godine zatvora i onome “tko bez dozvole suda objavi tijek postupka koji je po zakonu tajan ili je odlukom suda proglašen tajnim, ili tko bez dozvole suda objavi tijek kaznenog postupka prema djetetu, kaznenog postupka za kazneno djelo počinjeno na štetu djeteta ili postupka u kojem se odlučuje o zaštiti prava i interesa djeteta ili objavi odluku u tom postupku”, piše Marinko Jurasić u Večernjem list.

U prilogu je izmijenjen glas roditelja djeteta i sakriveno im je lice, dok dvoje članova šire obitelji identitet nije skrivan, jer su imali drugačija prezimena pa je ocijenjeno da ih se ne može povezati s djetetom. Čorkalo se branio da je fokus priloga bio na propustima u zaštiti djeteta u disfunkcionalnoj obitelji, te da je na uredničkom kolegiju procijenjeno kako je to tema od javnog interesa, a u tom slučaju se ide s objavom “bez obzira na sve”. Paradžiković smatra da identitet djeteta nisu mogli otkriti jer je već bio poznat svima u selu, jer su ih mještani i zvali, s tim da u prilogu nije navedeno o kojem se mjestu radi. Za dokumentaciju iz sudskog spisa nije znala da se ne smije objaviti. Ne osjeća se krivom jer smatra kako su pridonijeli zaštiti prava djeteta i da istina izađe na vidjelo.
Za sutkinju je ključno bilo pitanje je li Čorkalo koristio dokumentaciju iz sudskog spisa, te jesu li on i urednica bili svjesni da sadržaj sudskog spisa ne smiju objaviti bez dozvole suda.

Na slici: Ivana Paradžiković i Ivan Čorkalo

Foto: Hina