Osveta HDZ-a: Ako nisi s nama, protiv nas si i bit ćeš kažnjen

Osveta HDZ-a: Ako nisi s nama, protiv nas si i bit ćeš kažnjen

Rijedak je, gotovo nečuven, primjer u hrvatskoj političkoj praksi da bi se neki bivši dužnosnik vratio na svoj prijašnji posao, jer kao po nekom pravilu – ako se ikad povuku iz aktivne politike – čeka ih dobar posao u lokalnim i državnim službama ili nekoj boljestojećoj firmi, a za što se treba, opet se zna, pobrinuti dok su na vlasti.

Sasvim drugačija je priča Ivana Šipića (47), koji je dvanaest godina bio gradonačelnik Trilja, a od 2016. do 2020. i saborski zastupnik HDZ-a: nakon ovogodišnjih zimskih školskih praznika vratio se na radno mjesto vjeroučitelja s kojeg je i otišao u politiku, piše Slobodna Dalamacija.

Razgovarali smo s njim uoči prvog radnog dana u splitskoj Osnovnoj školi “Trstenik”, gdje će raditi na zamjeni i svakog dana putovati ravno osamdeset kilometara.

Više-manje je poznato zbog čega je HDZ raskrstio sa Šipićem: zbog Istanbulske konvencije (sjeća li je se još tko?). Šipić nije na vrijeme promijenio stranu, dapače, nije je uopće promijenio i to ga je koštalo članstva u stranci i kandidature za gradonačelnika. Kandidirao se kao neovisni i izgubio od HDZ-ova kandidata Ivana Bugarina.

No, ta je pobjeda bila pomalo i Pirova, jer je na izborima za triljsko Gradsko vijeće Šipićeva Nezavisna lista dobila pet vijećnika, pridružio im se Most sa dva, pa su tako nadmašili HDZ-ovih šestero vijećnika.

Sada ga zatječemo pred školom “Trstenik”, priznaje da je malo nervozan:

– Neke stvari su se promijenile otkad nisam radio u školi, novi je kurikul, sva djeca imaju mobitele i na društvenim su mrežama, sve im je na dlanu, ali mislim da sam se dobro pripremio – smije se Šipić, koji je u svoje “pretpolitičko doba” predavao vjeronauk u školama u Trilju, Otoku, Sinju, Srijanima i Docu, a bio je i razrednik.

– Nisam tražio posao izvan struke i po tome se vidi da se nisam osiguravao kao mnogi iz politike za koje se stranka “pobrine” ili se “snađu” za budućnost dok su u mandatu.

U jednom trenutku čak sam pomišljao poći u Njemačku kao moja tri brata koji se bave vodoinstalacijama, izučiti taj zanat i započeti s obitelji novi život u inozemstvu. No, procijenio sam da bi za moje mentalno i duhovno zdravlje najbolje bilo vratiti se struci i nastaviti predavati vjeronauk, volim raditi s učenicima, imam iskustva. Na koncu, tako i po mom Trilju mogu hodati uspravne glave jer je očito da nisam za sebe osiguravao ni tražio nikakva povlaštena radna mjesta.

Iz politike sam izašao ravan s našim prosječnim građanima, imam stambeni kredit i auto na leasing, nisam otvorio nikakav biznis niti se zaposlio u javnoj službi, otišao sam bez ikakve poputbine – kaže Šipić, kojeg smo ipak pitali za način na koji ga je stranka “odstranila” iz političkog života.

– A što da kažem? Nisam glumio narodnog heroja, samo sam izrekao svoj stav i to me koštalo. Žalosti me jedino postupak mojih nekadašnjih kolega u koje sam kao gradonačelnik polagao puno povjerenje i uz mene su stvarali karijere: malo tko je stao uz mene kad je uslijedila moja politička eliminacija. Šutjeli su i gledali kako se nada mnom provodi princip: “Sad ćeš platit jer si ispao s našeg puta”.

Promatrali su kako se na mene obrušava gomila laži i pokvarenih igara te se brže-bolje ukrcali u novi vlak. Mislim da je najbitnije ostati čovjek i ostati svoj, a stvari će nakako doći na mjesto – smatra Ivan Šipić, kojega ipak pitamo hoće li se vratiti u političku arenu, budući da prema rezultatima izbora uživa znatnu podršku Triljana.

– Sada ne razmišljam o tome. Bit će kako građani odluče, a njih se ne da lako prevariti. Zahvalan sam našem Katehetskom uredu što mi je omogućio da se vratim struci, nisam tražio nikakvo posebno mjesto ni školu, nema veze što svakog dana toliko putujem. Znam što je moj posao i misija: djeci usaditi prave vrijednosti, promicati prijateljstvo, toleranciju i razumijevanje.

Za razliku od manjih sredina u kojima sam predavao, u Splitu ima i djece koja ne pohađaju vjeronauk, to je sasvim normalno i razumljivo i ne treba praviti nikakve razlike među učenicima. Gradit ćemo odnos uvažavanja i ljubavi, a nadam se i podršci kolega u školi.

U političkom životu sve se često svodi na preživljavanje od izbornog ciklusa do ciklusa, a u stvarnom životu bitno je ostaviti trag u nekim drugim vrijednostima – spreman je Ivan Šipić.

Foto: Wikipedia