Otišao je prvi nogometni kralj: Je li veliki Pele najbolji igrač svih vremena?

Otišao je prvi nogometni kralj: Je li veliki Pele najbolji igrač svih vremena?

Prestalo je kucati srce jednog od najvećih ikada. Napustio nas je Edson Arantes do Nascimento Pele. Više ga nema, a tako je dugo, tako snažno bio među nama…

No, tko je zapravo najveći nogometaš svih vremena? Nogometni obožavatelji često raspravljaju o ovom pitanju – i to gorljivo. U novije vrijeme čini se da je riječ o nadmetanju između Lionela Messija i Cristiana Ronalda. Stariji obožavatelji mogli bi “razglabati” o genijalnosti Diega Maradone ili Johana Cruyffa. Bitka se, međutim, brzo i odlučno riješi najčešće u korist Peléa.

– Najbolji igrač ikada? Pele. Messi i Cristiano Ronaldo su sjajni igrači sa specifičnim kvalitetama, ali Pele je bio bolji – odlučio je debatu legenda Real Madrida i reprezentativac čak tri nacije (Argentina, Kolumbija i Španjolska), Alfredo di Stefano, piše Jutarnji list.

Pelé – čije je puno ime Edson Arantes do Nascimento – s Brazilom je osvojio tri Svjetska prvenstva (1958., 1962. i 1970.), a za brazilski klub Santos postigao je 643 gola u 659 službenih utakmica, ukupno 1279 u 1363 susreta. Zabio je 77 puta u 92 utakmice za reprezentaciju svoje zemlje. Pele je uvjerljivi pobjednik po svim kriterijima za najboljega ikada. Njegov trostruki pobjednički pothvat u četiri nastupa na Svjetskim prvenstvima, vjerojatno nikada neće biti izjednačen i usput skupio sljedeće osobne rekorde:

Najmlađi osvajač i najmlađi strijelac Svjetskog prvenstva sa 17 godina! Najbolji strijelac brazilske nogometne reprezentacije, što s obzirom na obilje njihove napadačke kvalitete govori samo za sebe. Jedan od samo troje igrača koji su zabili na četiri svjetska prvenstva. I za kraj, najviše asistencija na Svjetskom prvenstvu, u pojedinačnom izdanju i ukupno.

Zabio je dva puta u finalu (1958.) sa 17 godina, kada se u većini zemalja ljudi te dobi smatraju premladima za vožnju ili glasovanje. Trebalo je proći 60 godina da Kylian Mbappe (2018.) postane prvi tinejdžer koji je zabio u finalu Svjetskog prvenstva nakon Brazilca, iako je bio gotovo dvije godine stariji i zabio je samo jednom. Francuz, inače po mnogima idući u redu za najboljeg nogometaša svog vremena, reagirao je na napise o teškom zdravstvenom stanju Brazilca kada je ovaj prije otprilike mjesec dana bio primljen u bolnicu Albert Einstein u Sao Paulu.

– Molite za kralja – kratko je objavio na društvenim mrežama ofenzivac momčadi Didiera Deschampsa.

Brazilac je bio potpuni napadač, nadopunjavajući tehnički možda slabije sposobnosti s atletikom, vizijom, inteligencijom, brzinom i čak nekim potezima koje je uveo za sva vremena. Njegove uzvišene nogometne sposobnosti ipak čine samo osnovu. Kada uzmemo u obzir okruženje njegovog vremena, Pelé nadmašuje sve ostale konkurente.

– Pele je bio jedini nogometaš koji je prešao granice logike – komentirao je Brazilca nizozemski velikan, Johann Cruyff. A Sir Bobby Charlton dodao: “Ponekad se osjećam kao da je nogomet izmišljen za ovog čarobnog igrača”.

Foto: Wikipedia