Otvoreno bez HDZ-a: Jesu li “analitičari” Macan i Relković Plenkovićevi glasnogovornici?

Otvoreno bez HDZ-a: Jesu li “analitičari” Macan i Relković Plenkovićevi glasnogovornici?

U Otvorenom se raspravljalo o rekonstrukciji vlade i ostavci Gorana Marića i Lovre Kuščevića. U emisiji su sudjelovali HNS-ov Ivan Vrdoljak, SDP-ov Arsen Bauk, SDSS-ov Milorad Pupovac te politički analitičari Krešimir Macan i Ivica Relković, prenosi HRT.

Zanimljivo, u emisiji u kojoj se govorilo o aferama HDZ-ovih ministra i rekonstrukciji HDZ-ove Vlade nije bilo predstavnika HDZ-a.

Ivan Vrdoljak i Milorad Pupovac tvrde da nisu obaviješteni o planovima za rekonstrukciju vlade kao ni o ostavkama ministara.

“Nismo dobili informaciju, ali smo dobili ostavku. No, ne treba prejudicirati. Ja sam bio i dio Vlade SDP-a, ali mislim da je sedam, osam ministara odlazilo. Neki su zbog osobnih razloga, a netko zbog odluke tadašnjeg premijera Zorana Milanovića. Ne bi etiketirao tako da svaki puta kad netko da ostavku, da ima problema sa zakonom” rekao je HNS-ov Ivan Vrdoljak.

SDP-ovac Arsen Bauk je istaknuo da su u vrijeme Zorana Milanovića samo dva ministra imali problema, a to su iz kvote HNS-a Berislav Šipuš i Andrea Zlatar Violić.

Bauk: Očekujemo ostavke i Žalac i Tolušića

“Od sedam ministara za koje smo tražili da odu, već četiri su bivša. Očekujemo kako će završiti priča s gospođom Gabrijelom Žalac i ministrom Tomislavom Tolušićem” dodao je Bauk.

Goran Marić je u Novom Vinodolskom danas izjavio da je “radio pod strašnim pritiskom i da je postao meta”.

“U Hrvatskoj bi se trebalo početi događati da dužnosnici na najvišim razinama znaju prepoznati puno prije tajming, kada postaju ne samo meta, već i teret” ističe analitičar Ivica Relković.

Macan: Naznačeno je tko je neobranjiv

“Sezona lova” je otvorena, smatra komunikacijski stručnjak Krešimir Macan.

“Mislim da su obavljeni razgovori u kojima je naznačeno koji su ti ministri koji se neće braniti ili su neobranjivi. Ostaje na njima da sami daju ostavku ili će biti smijenjeni u rekonstrukciju. Meni ovo nije iznenađenje, bilo je pitanje trenutka kada i kako će se to dogoditi.”

Vlada u nekim svojim segmentima ima negativni stupanj funkcionalnosti i efikasnosti, iako su ekonomski rezultati dobri, ističe Milorad Pupovac.

– Te dvije stvari za svaku stranku u koaliciji, a poglavito za vodeću, za svakog odgovornog u sferi domaće politike su nešto što mora biti smatrano “crvenim svjetlom i alarmantnim zvonom” nakon čega se mora djelovati odlučno. Sada je došao taj trenutak.

Bauk: Kao da ih je netko tjerao da budu ministri

Bauk kaže da je jedina prava rekonstrukcija, zapravo dekonstrukcija, odnosno prijevremeni parlamentarni izbori. Dodaje da je očito da su za smjene ministara krivi mediji koji su izvršili pritisak, a oni su mu podlegli.

– Možda da gospodine Pupovac za prodate ideju HDZ-u. Da imaju kampanju na sljedećim izborima “Znate li kako je biti ministar u Hrvatskoj?” i da stave metu. I u drugoj fazi da im ljudi počnu pisati po plakatima. Kao da ih je netko tjerao biti ministar.

Macan: Nema političke odgovornosti

U Hrvatskoj je postavljen standard da možeš biti ministar sve dok ne odeš u zatvor, govori Krešimir Macan.

– Kao Grunf, majko moja…Nema političke odgovornosti i sve je krenulo nizbrdo. Ljudima je dosta. Neki su otišli van, a neki koji ne mogu ili vole ovu zemlju, oni će izaći na ulice.

Nije cilj sada Marića s nekim drugim zamijeniti, već se radi o tome da nam trebaju jake političke figure, kaže pak Milorad Pupovac.

– Možemo biti sretni da su se stvari koje su se prikrivale zbog različitih oblika komunikacije, sada otkrile. Sada imamo priliku da počnemo to raščišćavati. To bez pravosuđa i Državnog odvjetništva neće ići. Bojimo se da i u tom području ima još puno posla.

Foto: HRT