Ovo je primjere tržišnih odnosa u Hrvatskoj. HGK sufinancira tvrtke koje idu na sajam u Dubai preko agencije čiji je vlasnik šef u HGK

Ovo je primjere tržišnih odnosa u Hrvatskoj. HGK sufinancira tvrtke koje idu na sajam u Dubai preko agencije čiji je vlasnik šef u HGK

HRVATSKA gospodarska komora (HGK) sufinancira one tvrtke koje joj plaćaju članarinu da idu u Dubai na sajam EXPO od 5. do 8. ožujka, i to preko agencije čiji je vlasnik predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba. Na stranicama HGK stoji kako će HGK sufinancirati putne troškove za članove izaslanstva u iznosu do 4000 kuna po tvrtki, neovisno o broju predstavnika pojedine tvrtke, i to preko agencije E-tours, piše Index.

“Sufinanciranje troškova od strane HGK izvršit će se tako da će agencija E-tours ukupni račun za troškove smještaja i avio karte po pojedinoj tvrtki umanjiti za 4.000 kuna. Agenciji E-tours se direktno plaćaju avio karte te smještaj u hotelu. Sufinancirat će se isključivo velike i srednje tvrtke te male tvrtke koje plaćaju dobrovoljnu članarinu”, stoji na stranicama HGK.

Žgomba: Nema sukoba interesa, ne postoji odabir agencija

Index je kontaktirao Borisa Žgombu, vlasnika tvrtke Uniline, koja je pak vlasnik turističke agencije E-tours, te je uz to i predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK. Pitali smo Žgombu kako to da je baš njegova agencija odabrana da vodi hrvatske gospodarstvenike u Dubai te smatra li da se ovdje radi o sukobu interesa.

“Ovdje nema nikakvog sukoba interesa jer nema ekskluzive. Postoji stotinjak gospodarstvenika, a mi u Dubai vodimo njih 25. Mi radimo manji dio posla, u ovom momentu ima stotinjak ljudi koji idu u Dubai. Ne postoji neki odabir u smislu da je HGK odabrala baš našu agenciju i da samo mi ekskluzivno vodimo tvrtke u Dubai. Razne agencije vode gospodarstvenike. Kao što je to u svakom normalnom dijelu posla, svatko se bori na tržištu”, kazao je Žgomba za Index.

Sufinanciraju samo one tvrtke koje idu preko Žgombine agencije

I dok nam je on kazao da ne postoji odabir putničkih agencija za put u Dubai, zanimljivo je da na stranicama HGK jasno piše da HGK sufinancira putne troškove za članove za one koji u Dubai idu preko agencije E-tours”. U vezi toga poslali smo upit i u HGK.

Pitali smo ih na koji je način odabrana agencija koja organizira odlazak gospodarskog izaslanstva u Dubai na EXPO, a odgovorili su nam da je proveden postupak kojim je odabrana agencija koja je dala najpovoljniju ponudu.

Po tome ispada da je agencija u vlasništvu predsjednika Udruženja putničkih agencija HGK dala najpovoljniju ponudu. Iako on sam tvrdi da nije bilo odabira u smislu da je HGK odabrala baš njihovu agenciju.

HGK tvrdi suprotno od Žgombe: Proveli smo postupak odabira agencija

“Proveden je propisani postupak za nabavu roba, radova i usluga u HGK jednostavnom nabavom koja uključuje slanje upita na minimalno tri potencijalna ponuđača te je odabrana ona agencija koja je dala najpovoljniju ponudu za adekvatan smještaj i avio karte”, odgovorili su nam iz HGK.

Poslali smo im dodatno i upit kome su još od agencija slali upit i koje su bile ponude ostalih te koliko je iznosila odabrana ponuda agencije E-tours. Odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

U prvom odgovoru HGK nam dalje navodi kako će oni 6. ožujka 2022., za vrijeme održavanja Nacionalnog dana Hrvatske na izložbi EXPO DUBAI u Dubaiju, organizirati Poslovni forum na kojem će hrvatski gospodarstvenici imati priliku susresti se s gospodarstvenicima iz UAE-a i drugih zemalja.

Koliko će tvrtki sufinancirati odlazak i kako ih biraju

HGK će, dodaju, sufinancirati putne troškove za članove gospodarskog izaslanstva u iznosu do 4000 kuna po tvrtki, neovisno o broju predstavnika pojedine tvrtke.

“Sufinancirat će se isključivo velike i srednje tvrtke te male tvrtke koje plaćaju dobrovoljnu članarinu pri HGK, a sufinancirat će se maksimalno 100 tvrtki po principu redoslijeda zaprimljenih prijava koje udovoljavaju navedenim kriterijima”, kažu nam iz HGK.

Sufinanciranje će se, kažu, izvršiti na način da se ukupni putni trošak tvrtke umanji za iznos subvencije kod odabrane putničke agencije (op.a. dakle kod agencije u vlasništvu predsjednika Udruženja putničkih agencija HGK).

Obavijest o organizaciji navedenog događanja i sufinanciranju objavljena je, dodaju, krajem prošlog tjedna na internetskoj stranici HGK te sve tvrtke imaju mogućnost prijaviti se. Na svojim stranicama tako HGK piše kako će se Nacionalni dan Hrvatske na sajmu Expo Dubai održati u nedjelju, 6. ožujka, a otvorit će ga Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

Što HGK obećava gospodarstvenicima

Niz aktivnosti će tijekom Nacionalnog dana u Dubaiju (Ujedinjeni Arapski Emirati) predstaviti Hrvatsku kao zemlju, dok će HGK organizirati gospodarsko izaslanstvo koje će na Poslovnom forumu imati priliku, navode, susresti se s gospodarstvenicima iz UAE-a i drugih zemalja.

HGK je pozvala sve gospodarstvenike da sudjeluju u izaslanstvu te moraju ispuniti prijavni obrazac na engleskom jeziku, najkasnije do petka, 11. veljače. Program posjeta sastoji se od dolaska u Dubai 5. ožujka. U nedjelju i ponedjeljak, 6. i 7. ožujka, organizirani su posjet sajmu EXPO Dubai, Poslovni forum i b2b sastanci. Dan kasnije, 8. ožujka, organiziran je povratak u Zagreb.

Na stranicama HGK napominju da je program podložan promjenama te da će im pravovremeno poslati detaljan program. Za službeni smještaj gospodarskog izaslanstva odabran je, dodaju, hotel Tryp By Windham Dubai (Al Saef 1 Street Barsha Heights, Dubai, United Arab Emirates 215373).

Foto. Hina