Ovo je prošlo ispod radara: Hrvatska osniva novu obavještajnu službu. Evo o čemu je riječ

Ovo je prošlo ispod radara: Hrvatska osniva novu obavještajnu službu. Evo o čemu je riječ

U hitnu saborsku proceduru Vlada je sa sjednice u četvrtak uputila prijedlog zakona o osnivanju Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora, neprofitne ustanove od interesa za Republiku Hrvatsku i međunarodnu sigurnost.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je da će Centar izvrsnosti za OSINT (Open-Source Intelligence) biti središnje mjesto znanja i iskustva u ovom području na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

“Centar izvrsnosti ovakvog tipa do sad nije formiran u međunarodnoj obavještajnoj zajednici, a činjenica da njime rukovodi Republika Hrvatska predstavlja snažan dokaz o važnosti našeg sigurnosno-obavještajnog sustava na međunarodnoj razini”, rekao je.

Predloženim zakonom se uređuju djelatnost, ustrojstvo i način financiranja Centra kao neprofitne ustanove kojem je osnivač država, a osnivačka prava obavljala bi Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), javlja Novi list.

Centar bi, uz hrvatske predstavnike, činili predstavnici stranih sigurnosno-obavještajnih i drugih odgovarajućih službi te međunarodnih institucija, a pristupale bi mu, po njegovom osnivanju, potpisivanjem Memoranduma o suradnji.

“Osnivanje centra predstavlja i značajan iskorak u poboljšanju djelovanja svih sigurnosno-obavještajnih sustava uključenih u njegov rad na međunarodnoj razini”, dodao je Medved.

Usvojen plan protuminskog djelovanja za ovu godinu

Prema planu protuminskog djelovanja, usvojenog na Vladi, u ovoj godini planira se isključenje 63 četvorna kilometra iz minski sumnjivog područja, za što je planirano utrošiti više od 53 milijuna eura od čega sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 22,5 milijuna eura.

“Također, nastavlja se sa aktivnostima obilježavanja minski sumnjivog područja, provođenje informiranja i edukacije stanovništva i kontinuirani preventivni angažman inspekcije za protuminsko djelovanje”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Istaknuo je da se ove godine planirao od mina i minske opasnosti u potpunosti osloboditi Osječko-baranjska i Šibensko-kninska županija, tako da minski sumnjivo područje na kraju godine bude manje od 100 četvornih kilometara površine, i to u četiri županije – Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Ličko-senjskoj i Splitsko-dalmatinskoj.

Raspisivanje prijevremenih izbora za Općinsko vijeće Čeminca

Vlada je donijela i odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za članove Općinskog vijeća Općine Čeminac koje je raspušteno budući da nije donijelo proračun.

Protiv te odluke Vlade predsjednik Općinskog vijeća podnio je tužbu, a Visoki upravni sud ju je odbio te su se stekli uvjeti za raspisivanje prijevremenih izbora, objasnio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Za dan provedbe izbora određena je nedjelja, 2. srpnja.

Vlada je donijela i odluku o sudjelovanju do pet policijskih službenika u civilnoj misiji Europske unije u Armeniji (EUMA), kao i odluku o razvojnoj suradnji i humanitarnoj pomoći za države Roga Afrike, u ukupnoj vrijednosti do 600.000 eura kroz trogodišnje razdoblje od 2023. do 2025. godine, a u povodu Donatorske konferencije Ujedinjenih naroda na visokoj razini za humanitarni odgovor na Rogu Afrike.