OVO JE VRH: Hrvatski stručnjak za umjetnu inteligenciju našao suprugu putem algoritma: “Dobio ” je nuklearnu fizičarku koja mu je rodila šestero djece

OVO JE VRH: Hrvatski stručnjak za umjetnu inteligenciju našao suprugu putem algoritma: “Dobio ” je nuklearnu fizičarku koja mu je rodila šestero djece

U srijedu, 15. svibnja, stage u Hotelu Park Plaza Histria u Puli bio je poprište trećeg izdanja konferencije ‘Let’sGrow!’, posvećene istraživanju umjetne inteligencije pod nazivom ‘AI u fokusu’. Ovaj događaj okupio je raznoliku skupinu stručnjaka iz područja ICT-a, ali i drugih industrija poput medicine, umjetnosti, turizma, prava, psihologije, vinarstva, maslinarstva i poduzetništva.

Jedan od najistaknutijih razgovora bio je onaj s Koradom Korlevićem, poznatim hrvatskim znanstvenikom i astronomom. U svojoj intrigantnoj raspravi ‘Umjetna inteligencija ne postoji?’, Korlević je otvorio temeljno pitanje o percepciji AI-ja. Hrabro te pomalo šaljivo već je u samom početku istaknuo ‘Nitko nije ni rekao da postoji’ te dodao kako je to stvar percepcije, a ono što nas treba zabrinuti jest činjenica da umjetna inteligencija može razviti samosvijest, javlja Tportal.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: ANALIZA DRAŽENA ĆURIĆA: Plenković je sastavio neambicioznu Vladu. Nije doveo nijedno pravo osvježenje, ima samo dvije ministrice. On se priprema za odlazak ili kuje “pakleni plan”

Na pitanje moderatora, Nikole Pavešića, direktora za developersko iskustvo i startupe u Infobipu, očekuje li da će umjetna inteligencija razviti samosvijest, Korlević je kazao kako neki znanstvenici tvrde da se to već dogodilo. Ipak, istaknuo je nužnost da o umjetnoj inteligenciji raspravljaju i druge znanosti jer je čisti tehnički dio odrađen još davne 2015. godine.

U panelu ‘Srijedom u 2’, Mislav Malenica, direktor tvrtke Mindsmiths i osnivač Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju (CroAI), u razgovoru s Aleksandrom Stankovićem podijelio je svoje iskustvo korištenja algoritama u nekonvencionalne svrhe – u potrazi za partnericom. Njegova priča o korištenju misaonih eksperimenata za optimizaciju procesa upoznavanja i pronalaženja idealnog partnera izazvala je smijeh, ali i ozbiljnu raspravu o primjeni AI-a u svakodnevnom životu.

Malenica je ispričao kako nije htio gubiti vrijeme na neuspješne veze pa je uz pomoć algoritma odlučio pronaći suprugu. Tako je kreirao 5 pitanja, tzv. misaonih eksperimenata i standardizirao komunikaciju kako bi skratio vrijeme razgovora. Kandidatkinje je podijelio u četiri kategorija, a nakon dva mjeseca u kojima je izlazio s dvije djevojke dnevno, našao je sadašnju suprugu, nuklearnu fizičarku i majku njihovo šestero djece. No, Malenica kaže kako je upravo ona ‘pala’ na svih pet misaonih eksperimenata.

Važno je istaknuti viziju Mislava Malenice o budućnosti AI-ja, koja naglašava promjenu paradigme iz inženjerske u dizajnersku i poslovnu. Prema njegovim riječima, vrijeme je da se fokusiramo na dizajn i razvoj novih poslovnih modela koji će koristiti AI na inovativne načine. Osim toga, Malenica je prognozirao revoluciju u medicini, gdje će prevencija biti ključni element i zauzeti mjestu liječenju, a za Istru je kao win-win rješenje predložio rad na kombinaciji hospitalitija i dugovječnosti.

Doc. dr. sc. Irena Hrstić, dr. med. ravnateljica Opće bolnice Pula, Luka Rossi, direktor Vinarije Rossi i predsjednik Udruge Vinistra, Tedi Chiavalon, suvlasnik OPG-a Chiavalon, Marko Cukon, direktor digitalnog marketinga i tehnologije u Arena Hospitality Group te Damir Medved, direktor konzorcija EDIH Adria sudjelovali su u panelu ‘Svi za jednog, AI za sve: od medicine i turizma, do masline i malvazije’.

Vinari i maslinari otkrili su kako im AI olakšava proizvodnju vrhunskih vina i maslinovih ulja, odnosno pomaže u optimizaciji procesa proizvodnje i poboljšanju kvalitete konačnog proizvoda. U turizmu i hotelijerstvu, istražili su kako AI čini vaš boravak još osobnijim i ugodnijim, sve dok se nosi s rastućim zahtjevima i nedostatkom radne snage, a kada govorimo o medicini, AI unaprjeđuje administrativne procese, poboljšava operativno poslovanje bolnice te otvara nove mogućnosti za mlade stručnjake.

Na slici: Mislav Malenica

Foto: Hina