OVO JE ZABRINJAVAJUĆE: Hrvatima stanovi postaju preskupi, ali zato sve više nekretnina kupuju stranci

OVO JE ZABRINJAVAJUĆE: Hrvatima  stanovi postaju preskupi, ali zato sve više nekretnina kupuju stranci

Zbog sve masovnijeg turizma, u Splitu, ali i ostalim gradovima diljem Hrvatske potražnja za poslovnim i stambenim prostorima ne jenjava. Unatoč sve većoj inflaciji u prva tri mjeseca ove godine, izdano je 4% više građevinskih dozvola nego u tom razdoblju lani. Posla ima, no skupoća materijala i energenata ugrožava poslovanje pa neki čak odustaju od ugovorenih projekata. S druge strane, i kupci su na gubitku jer cijene kvadrata lete u nebo.

U Splitu se nalazi gradilište najvišeg hrvatskog nebodera, u gradu u kojem nekretninski posao i dalje cvjeta.

– Na moru, stranci su ti klijenti koji imaju novaca. U posljednje vrijeme imamo dosta Slovaka, Poljaka, Čeha, manje Nijemaca i Austrijanaca. Naše cijene su zaista narasle i stigle su cijene Dubaija, rekla je Jasminka Biliškov, predsjednica Strukovne grupacije posrednika u prometu nekretnina Splita.

I Rijeka kreće u velik investicijski pothvat. Ovako bi trebao izgledati velebni poslovno-trgovački centar Žabica s novim autobusnim kolodvorom. Otvoren je natječaj za investitore, javlja HRT.

– Građevina kao generator razvoja nije stala, i planiran investicijski ciklus na području grada Rijeke ne jenjava, rekao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Kranovi i skele diljem Lijepe Naše pa i metropole u kojoj se gradi posvuda.

– Dominantno su to logistički centri koji se mahom grade u okolici Zagreba i tu imamo veliku aktivnost investitora iz Centralne Europe. I dalje ostaju izazovi nekonsolidirana i neokrunjena zemljišta i njihova visoka cijena, rekla je Vedrana Likan, direktorica Colliers Hrvatska.

Građevinari imaju posla, ali poskupljenje materijala, poput armature, za čak 300 posto, mnoge baca na koljena.

– S obzirom na porast materijala i energenata neki se poslovi trenutno i otkazuju zbog teške situacije i nemogućnosti dobivanja tih razlika u cijenama., Mi imamo otvoreno desetak gradilišta u Hrvatskoj i Švedskoj, ulazimo u nove poslove, ali s oprezom, rekao je Bojan Horvačić, direktor Tehnike.

Nekretnine su Hrvatima izvor dobre zarade i vrijedna investicija unatoč prosječnom godišnjem porastu cijena kvadrata od 7 posto.

– Očekuje se rast kamata na kredite da novac poskupi kako bi potražnja oslabila. To je jedan od ciklusa mi ne očekujemo da će to biti kao 2008 kad je bila kriza, mi očekujemo da će se uskoro desiti ciklus kada će se promijeniti trendovi u drugom smjeru, rekao je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja trgovaca nekretninama HGK.

Naravno, povoljnijih cijena stambenih kvadrata dostupnih prosječnom Hrvatu jer već sada svaku treću nekretninu u Hrvatskoj kupuju stranci.

Foto: Hina