Ozbiljna demografska mjera u talijanskoj regiji: 25000 eura za doseljenike, ali ne bezuvjetno

Ozbiljna demografska mjera u talijanskoj regiji: 25000 eura za doseljenike, ali ne bezuvjetno

Molise je talijanska Slavonija. Najmlađa i druga najmanja regija smještena na jugu Italije s 300.000 stanovnika sablasno je prazna. Naseljenost joj je niža od nacionalnog prosjeka jer su šezdesetih godina prošlog stoljeća njeni stanovnici masovno emigrirali u zemlje Europske unije, druge dijelove Italije i Sjedinjene Države. Opustjeli gradići i sela izgubili su više od 60 posto žitelja, pa Molise od populacijske suše ne spašava ni skromna etnička manjina od 2000 moliških Hrvata i šačica Albanaca u pet gradića na području Basso Molise u provinciji Campobasso, prenosi tportal.

Da udahnu život u opustjelu regiju, lokalne vlasti poduzele su ozbiljnu akciju. Svakome voljnom da se doseli nude vrlo izdašan poticaj od 25.000 eura, odnosno 700 eura mjesečno u sljedeće tri godine. Darežljivost ima i uvjete: došljaci se moraju doseliti u mjesta s manje od 2000 stanovnika (koliko je tek takvih naših otoka?) i obvezni su otvoriti neki biznis.

‘Nismo karitativna ustanova da bismo dijelili taj novac bez obveza, nego želimo potaknuti ljude da investiraju i pokrenu neku aktivnost ovdje – otvore trgovinu, restoran, pekarnicu, biljnu apoteku, bilo što što bi udahnulo život u naša sela i povećalo populaciju’, izjavljuje u The Guardianu predsjednik regije Molise Donato Toma, najavljujući da će svako mjesto s manje od 2000 žitelja dobiti 10.000 eura namijenjenih društvenim i kulturnim aktivnostima jer, veli Toma, ljudi moraju imati razlog za ostanak, a ne pobjeći nakon tri godine.

Na ovakve poticaje vlasti Molisea natjerala je surova stvarnost u kojoj je samo 2018. umrlo ili se odselilo 2800 stanovnika, tisuću više nego godinu ranije, a u devet sela i gradića nije se rodilo nijedno dijete.

U pokušaju da uskrsnu prazne gradiće, nekoliko gradonačelnika iz susjednih područja, poput onoga iz Sutere u sicilijanskoj provinciji Caltanissetta, otvorilo je kuće za odmor azilantima iz Libije, a drugi usvajaju sve popularniju praksu na talijanskom jugu da prodaju napuštene kuće za simboličan jedan euro. Slučaj Molisea dokaz je više za to da je Italija u panici jer se – prema podacima ISTAT-a – broj Talijana prvi put u zadnjih 90 godina spustio na 55 milijuna. Nastavi li s istom demografskom slikom, stručnjaci predviđaju da će do 2100. izgubiti 60 posto stanovništva. Prošle godine ostala je bez 157.000 građana, a u razdoblju od 2014. do 2018. godine bez njih 677.000.

Foto: unsplash
Facebook Comments