Pametni Švicarci nisu odobrili cjepivo AstraZenece: Nemamo dovoljno podataka o sigurnosti i učinkovitosti

Pametni Švicarci nisu odobrili cjepivo AstraZenece: Nemamo dovoljno podataka o sigurnosti i učinkovitosti

Švicarska agencija za lijekove, koja izdaje odobrenja za stavljanje na tržište, ocijenila je u srijedu da su prije upotrebe potrebna dodatna ispitivanja cjepiva protiv covida-19 AstraZenece.

“Podaci koji su do danas dostavljeni i proučeni nedostatni su za izdavanje odobrenja. Za daljnju procjenu sigurnosti su potrebni podaci novih istraživanja kako bi se procijenila sigurnosti, učinkovitost i kvaliteta”, piše Swissmedic u priopćenju, dok je cjepivo već odobreno u brojnim zemljama, uključujući Europsku uniju.

“Uzevši u obzir do sada proučene podatke, savjetodavni odbor vanjskih stručnjaka (HMEC) Swissmedice je ocijenio na izvanrednom zasjedanju 2. veljače 2021. da sada raspoloživi podaci ne omogućuju zaključak o pozitivnom omjeru koristi i rizika tog cjepiva”, dodaje se u priopćenju.

Swissmedic traži dodatne podatke o učinkovitosti na temelju III. faze koja se trenutačno provodi u Sjevernoj i Južnoj Americi.

“Čim će podaci biti dostupni, može se izdati ograničeno odobrenje uz stalno pružanje podataka”, dodali su.

Swissmedic je već odobrio cjepivo Pfizer/BioNTech i Moderne. Kampanja cijepljenja je počela u Švicarskoj krajem prosinca.

Švicarska je u srijedu navela da je potpisala ugovor s njemačkom farmaceutskom tvrtkom Curevac i švedskom vladom za isporuku 5 milijuna doza cjepiva, a zaključila je i pripremni ugovor o 6 milijuna doza s američkim Novavaxom.

“Švicarskom stanovništvu će biti dostupna dva dodatna cjepiva ako budu uspješni klinički testovi i ako ih odobri Swissmedic”, precizira se u priopćenju švicarskog ministarstva zdravstva.

Konfederacija si je osigurala također 6 milijuna dodatnih doza Modernina cjepiva.