PANDEMIJSKE IGRE: Približavaju se izbori pa država odustaje od progona onih koji su kršili samoizolaciju?

PANDEMIJSKE IGRE: Približavaju se izbori pa država odustaje od progona onih koji su kršili samoizolaciju?

Općinski sud u Virovitici nedavno je donio zanimljivu presudu koja bi, ako postane pravomoćna, mogla biti ključna za sve sudske postupke pokrenute tijekom pandemije Covida-19.

Nepravomoćnom presudom sud je oslobodio krivnje 38-godišnjaka iz okolice Virovitice koji je bio prijavljen zbog kršenja samoizolacije. Ta mjera uvedena zbog sprječavanja širenja zaraze covidom-19 bila mu je određena od 5. do 15 listopada 2021. godine. Unatoč određenoj samoizolaciji 38-godišnjak je 5. listopada 2021. došao u Policijsku upravu virovitičko-podravsku kako bi izradio osobne dokumente.

Iako je bio prekršajno prijavljen 38-godišnjak u više od godinu i pol dana nije pravomoćno osuđen. Općinski sud u Virovitici sada kaže da to više nije ni moguće jer je 11. svibnja ove godine Vlada donijela odluku kojom je proglašen kraj pandemije, piše Ana Raić na portalu N1.

Zašto mu se više ne može suditi?

Kako više nema širenja zaraze nema ni potrebe za samoizolacijom, pa, po stavu suda u Virovitici, 38-godišnjak više ne može ni za što biti prekršajno odgovoran bez obzira što je njegov postupak ranije bio kažnjiv. Za kršenje samoizolacije bila je propisana kazna i do 2.000 eura odnosno 15.000 kuna.

“U ovom je slučaju utvrđeno da je propis koji je bio temelj za naređivanje mjere samoizolacije prestao vrijediti, te takvo postupanje više ne predstavlja prekršaj. Zato je okrivljenik oslobođen od optužbe”, naveo je virovitički prekršajni sud.

Prekršio mjere protiv korone

Inače, Policijska uprava virovitičko-podravska podnijela je protiv 38-godišnjaka optužni prijedlog odmah isti dan kada je prekršio samoizolaciju. On je na to uložio prigovor, pa je slučaj završio na sudu.

Tih dana u Hrvatskoj je bilo oko osam tisuća zaraženih virusom Sars-CoV-2, a više od 800 pacijenata bilo je na bolničkom liječenju. Dnevno je umiralo 20-ak ljudi. Ukupno su su do 5. listopada 2021. preminule 8.704 preminule.

U samoizolaciji je na taj dan bilo 18.112 osoba.

Koliko je trajao cijeli proces?

Nakon prvog postupka prijavljeni muškarac oslobođen je krivnje, no Visoki prekršajni sud vratio je slučaj na ponovno suđenje. Nedavno je donijeta nova presuda koja mu ponovno ide u korist. Oslobođen je krivnje za kršenje mjere samoizolacije, kao i sudskih troškova koji iznose nešto manje od 20 eura.

Nakon ove presude bit će zanimljivo vidjeti što će reći Visoki prekršajni sud, te hoće li i drugi prekršajni sudovi početi donositi identične presude.

Foto: Hina