Papa Franjo mora na žurnu operaciju: Bit će pod općom anestezijom

Papa Franjo mora na žurnu operaciju: Bit će pod općom anestezijom

Papa Franjo (86) bit će podvrgnut operaciji abdomena u srijedu poslijepodne u rimskoj bolnici Gemelli, stoji u priopćenju Vatikana, prenosi Reuters.

Dodaje se da je njegov liječnički tim posljednjih dana odlučio da je potrebna hitna operacija i da se očekuje da će ostati u bolnici “nekoliko dana” kako bi se oporavio, javlja N1.

Operaciju trbušne stijenke obavit će pod općom anestezijom, priopćio je Vatikan.

Papa Franjo je trebao biti odveden u bolnicu nakon tjedne audijencije u Vatikanu u srijedu ujutro, no nije se spominjala operacija. U utorak je proveo 40 minuta na pregledu u bolnici Gemelli.

Papa Franjo priznao je prošle godine da mora usporiti tempo zbog dobi – 86 mu je godina – i sve većih problema sa zdravljem.

Ovo su neki od zdravstvenih problema koje je Papa imao u životu, od operacije u mladosti kad mu je uklonjen dio pluća do problema s koljenom zbog kojih mora biti u invalidskim kolicima, javlja Tportal.

Operacija pluća

Kad je imao 21 godinu Jorge Bergoglio gotovo je umro kada je dobio pleuritis, upalu poplućnice, tkiva koje okružuje pluća.Po biografu Austenu Ivereighu, kirurzi su mu uklonili tri plućne ciste i mali dio gornjeg desnog plućnog krila nakon čega je slijedio dug i bolan oporavak.U razgovoru o svojem zdravlju s argentinskim novinarom i liječnikom Nelsonom Castrom kazao je da su se pluća „posve oporavila i da od tada nije osjećao nikakve probleme.”

Išijas i akupunktura

Papa se u prošlosti tužio na „neugodnog gosta”, išijas, kronični problem sa živcem koji izaziva bolove u leđima, kuku i nozi, zbog čega je ponekad morao otkazati službene događaje. On karakteristično šepa – sam je rekao da „hoda poput kokoši nesilice” – ali to je zbog ravnog stopala, rekao je Castru za njegovu knjigu „Zdravlje papa”. Dok je bio nadbiskup Buenos Airesa, liječio ga je kineski akupunkturist zbog bolova u leđima. Potkraj 1979. i početkom 1980. imao je „gotovo kobnu” infekciju žuči, a 2004. „kratkotrajan” problem sa srcem nakon što mu se malo suzila arterija, navodi biograf.Problemi s „masnom jetrom” prevladani su promjenom prehrane.


Bach i psihoterapija

Franjo, koji je bio čelnik Jezuitskog reda 1970-ih za vrijeme okrutne argentinske vojne diktature, tražio je i pomoć zbog mentalnog zdravlja. Razgovarao je sa “sjajnom psihologinjom” jednom tjedno šest mjeseci za vrijeme diktature, rekao je Castru, jer je bio anksiozan. Sada se s time bori slušajući Bacha ili pijuckajući popularni argentinski čaj od mate.Papa ide na počinak u 21 sat i čita sat vremena prije nego zaspi. Spava šest sati i budi se u četiri sata ujutro svaki dan. Nakon ručka obvezno drijema 45 minuta.

Operacija debelog crijeva.


U srpnju 2021. Franjo je proveo 10 dana u bolnici nakon operacije divertikulitisa debelog crijeva. Riječ je o potencijalno bolnoj upali divertikula, džepića koji se može formirati u stijenki debelog crijeva i čiji se broj povećava sa starenjem.Pacijenti mogu osjećati bol u donjem abdomenu, imati povišenu tjelesnu temperaturu ili rektalno krvarenje.Franji je izvedena lijeva hemikolektomija, zahvat u kojem mu je uklonjen dio debelog crijeva koji je spojen na rektum.Godinu dana poslije rekao je da još osjeća posljedice šestosatne anestezije od operacije. U intervjuu u siječnju ove godine rekao je da mu se divertikulitis vratio. Također se u proteklih godinu dana vidljivo udebljao.

Iskrenost

Franjo ponavlja da će razmotriti povlačenje s dužnosti ako ga na to prisile zdravstveni problemi. Njegov prethodnik Benedikt XVI. šokirao je svijet 2013. postavši prvi papa od srednjeg vijeka koji je podnio ostavku zbog sve slabijeg fizičkog i mentalnog zdravlja.Ivereigh je istaknuo da Franjo „slobodno i transparentno govori o raznim problemima, fizičkim i fiziološkim.”„Koliko smo daleko od Vatikana koji je odbijao potvrditi Parkinsonovu bolest koju su svi mogli vidjeti na licu Ivana Pavla II.”, napisao je u The Tabletu. U kolovozu 2022. Franjo je imenovao Massimiliana Strappettija, vatikanskog bolničara, svojim osobnim zdravstvenim asistentom.

Foto: Hina