Pavao Vujnovac postao gazda Fortenove: “Protjerao” je Ruse i njihove pomagače

Pavao Vujnovac postao gazda Fortenove: “Protjerao” je Ruse i njihove pomagače

Pavao Vujnovac postaje većinski vlasnik Fortenova grupe! Nakon što je završen proces u kojem su iz vlasničke strukture uklonjene sankcionirane ruske banke, Sberbank i VTB, Vujnovac će imati 93,78% vlasništva u kompaniji, dok će oko 80 manjinskih dioničara imati 6,22%. Vujnovac će za preuzimanje većinskog udjela platiti oko 470 mil. eura u gotovini i dionicama, a iznos transakcije mogao bi porasti i za dodatnih 160 milijuna, ovisno o ispunjenju financijskih ciljeva Fortenove. Udruga dobavljača Agrokora zadovoljna je.

 Fortenova bez ijednog sankcioniranog, ruskog ili bjeloruskog dioničara

Fortenova grupa priopćila je da je dovršila transformaciju svoje vlasničke strukture u kojoj od danas nema niti jednog sankcioniranog, ruskog ili bjeloruskog dioničara.

U priopćenju Fortenova navodi da je nizozemska kompanija koja se nalazi na vrhu njezine strukture holdinga, Fortenova Group TopCo B.V., uspješno dovršila transformaciju vlasničke strukture, što je postignuto zaključenjem ranije započetog procesa prodaje društva Fortenova Group MidCo B.V. (koje je vlasnik Fortenova grupe d.d. i svih operativnih društava Fortenova grupe) društvu Iter BidCo B.V., koje se sastoji od nesankcioniranih dioničara društva TopCo.

– Slijedom toga, Fortenova grupa od danas više nema niti jednog sankcioniranog, ruskog ili bjeloruskog dioničara u vlasničkoj strukturi, istaknuli su iz Fortenova grupe.

Po dovršenju, koje je uslijedilo nakon postupka upisa u kojem su sve nesankcionirane osobe i osobe koje nisu iz Rusije ili Bjelorusije imale pravo steći udio u društvu Iter BidCo B.V. pod istim uvjetima kao Open Pass, Open Pass je postao većinski dioničar s udjelom od 93,78 posto u društvu Iter BidCo B.V. Više od 80 manjinskih dioničara odlučilo je sudjelovati u novoj vlasničkoj strukturi te oni zajednički drže udio od 6,22 posto, navodi se.

Budući da je Open Pass sada premašio relevantni prag od 85 posto, u načelu je dužan dati obvezujuću ponudu za sve depozitarne potvrde koje nisu u njegovu vlasništvu, po cijeni koja je jednaka cijeni upisa za Iter BidCo B.V., navode iz Fortenove. Time se, kako ističu, manjinskim dioničarima koji su inicijalno odlučili ostati uz Fortenova grupu pod novom vlasničkom strukturom pruža prilika da prodaju svoj udio ako tako odluče, javlja HRT.

Iz Fortenove u priopćenju navode kako je cilj ove transakcije, koja je pokrenuta u studenome 2023., spriječiti daljnje poteškoće u financiranju i operativnom poslovanju te izbjeći znatno povećane troškove financiranja i usklađenosti poslovanja koji su posljedica prisutnosti sankcioniranih dioničara u Fortenova grupi.

 Open Pass u vlasništvu Pavla Vujnovca

Sporazum između društava Fortenova Group TopCo i Open Pass, najvećeg nesankcioniranog imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe u zakladi Fortenova STAK, uključivao je prodaju i prijenos 100 posto udjela društva TopCo u kapitalu društva MidCo za ukupnu naknadu koja može iznositi do 660 milijuna eura.

Od te je ukupne naknade iznos od 500 milijuna eura bio bezuvjetan te je podmiren po zaključenju transakcije. Preostalih 160 milijuna eura uvjetovano je time da Fortenova grupa ostvari određene financijske ciljeve, prvenstveno održivo refinanciranje tijekom 2024. pod poboljšanim uvjetima, te postigne specifične ciljeve omjera neto duga prema EBITDA-i.

Osim toga, postoje odredbe za potencijalne dodatne isplate sadašnjim dioničarima ako u sljedeće tri godine dođe do značajne prodaje ili uvrštenja imovine društva na burzu.

Iz Fortenove podsjećaju da su rujnu 2023. potpisali ugovor o izdanju obveznica u iznosu od 1,2 milijarde eura, čime je dug društva s pravom prvenstva kratkoročno refinanciran do kraja studenoga 2024. godine, a sadašnji vjerovnici fondovi pod vodstvom HPS Investment Partnersa sa sjedištem u SAD-u i dalje imaju zalog nad kapitalom i svom značajnom imovinom Grupe prenesene na nove vlasnike.

Peruško: Novo poglavlje koje obećava uspješniju budućnost

Glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško istaknuo je kako Fortenova grupa izražava zahvalnost svim dionicima koji su pokazali strpljenje i podršku tijekom ove složene transakcije. Njezino zaključenje, kako je rekao, obilježava novo poglavlje za Grupu, koje obećava stabilniju i uspješniju budućnost.

– S uklanjanjem sankcioniranih dioničara Fortenova grupa će svoje napore sada usmjeriti na refinanciranje duga u iznosu od 1,2 milijarde eura i poboljšanje operativne efikasnosti. Grupa je spremna unaprijediti svoje svakodnevno poslovanje, oslobođena tereta kompleksnosti povezanih s prethodnim sankcioniranim dioničarima, istaknuo je Peruško.

– Proces prodaje grupe proveden je transparentno, a sama prodaja dobila je potrebnu pravnu potvrdu na nekoliko nizozemskih sudova, sve potrebne dozvole konkurentskih tijela i sankcijskih tijela Eurospke unije, SAD-a i Velike Britanije. Kao dio transakcije dobavljačima Agrokora koji su imali potraživanja temeljem nagodbe isplaćeno je danas 86 milijuna eura i time su ispunjene sve obveze iz nagodbe s vjerovnicima Agrokora. Kroz kompaniju Open pass hrvatski investitori predvođeni Pavom Vujnovcem imaju 94 posto dionica, pored njih 80 manjih dioničara, pred nama je sada stabilnija budućnost u kojoj ćemo moći investirati u daljnji razvoj i poslovanje i naših preko 45 tisuća zaposlenih, izjavio je Fabris Peruško.

Pojedinosti plaćanja

Na dan 9. srpnja ove godine, nakon što su svi mjerodavni odgodni uvjeti i odobrenja zadovoljeni ili izuzeti od primjene, kvalificirani dioničari Fortenova grupe koji su odlučili prenijeti svoje udjele u novu vlasničku strukturu u cijelosti su podmirili ukupnu kupoprodajnu cijenu, a udjeli u društvu Fortenova Group MidCo B.V. preneseni su na Iter BidCo B.V.

Ukupna kupoprodajna cijena od 500 milijuna eura uključuje 86 milijuna eura za potpunu isplatu takozvanog ‘graničnog duga’ dobavljačima bivšeg Agrokora, čime se osigurava da su financijska potraživanja dobavljača bivšeg Agrokora sada u cijelosti podmirena.

Pored toga, 33,5 milijuna eura ostaje u društvu Fortenova Group TopCo radi financiranja potencijalnih obveza i operativnih troškova do likvidacije, koja se očekuje za tri do četiri godine.

Ta sredstva, koja bi inače uglavnom bila raspoloživa za raspodjelu dioničarima, između ostaloga se zadržavaju radi pokrića troškova koji proizlaze iz brojnih parničnih postupaka koje su pokrenuli sankcionirani imatelji depozitarnih potvrda društva TopCo, SBK Art i navodni vlasnik, kao i savjetnik ove kompanije, te iz činjenice da Sberbank odbija obaviti potrebne formalnosti kako bi se provelo odavno dogovoreno odricanje od prava pod zapisom o zajmu koji je Sberbanci izdao TopCo.

Veći dio tog zadržanog iznosa od 33,5 milijuna eura postao bi dostupan za raspodjelu ako SBK Art i Sberbank pravovremeno poduzmu odgovarajuće korake.

Prijenos kapitala na novu vlasničku strukturu

Od 500 milijuna eura primljenih po zaključenju, ukupni primitci od prodaje u iznosu od 380,5 milijuna eura raspodijelit će se dioničarima, pri čemu iznos od 154,9 milijuna eura predstavlja prijenos kapitala na novu vlasničku strukturu, a 225,5 milijun eura raspodijelit će se u novcu onim dioničarima koji neće ostati u novoj vlasničkoj strukturi.

Od toga će se najveći dio u iznosu od 165 milijuna eura, koji se sastoji od 159 milijuna eura koji idu društvu SBK Art i 6 milijuna eura za depozitarne potvrde Sberbanka pohranjene na escrow računu, držati za Sberbank i njegovo povezano društvo na posebnom escrow računu, kojem će oni dobiti pristup kada to dopusti sankcijska regulativa Europske unije, SAD-a i UK-a.

Udruga dobavljača Agrokora zadovoljna 

Udruga dobavljača Agrokora izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da su obaviješteni o isplati iznosa dugovanog temeljem zapisa o zajmu dobavljača u ukupnom iznosu od 85,97 milijuna eura, koji uključuje dug po zapisu i pripadajuću kamatu (granični dug).

“U ime Udruge dobavljača Agrokora, koja je imenovana kao administrator isplate graničnog duga temeljem Nagodbe sklopljene u postupku Izvanredne uprave nad društvom Agrokor d.d. i njegovim ovisnim i povezanim društvima, iskazujemo zadovoljstvo činjenicom da smo dana 9. srpnja 2024. obaviješteni o isplati iznosa dugovanog temeljem Zapisa o zajmu dobavljača u ukupnom iznosu od 85.968.233 eura, koji uključuje dug po zapisu i pripadajuću kamatu (granični dug), platnom agentu dobavljača”, navodi se u izjavi predsjednika Udruge dobavljača Agrokora Hrvoja Filipovića.

Isplata “graničnog duga” u kratkom roku

Udruga dobavljača Agrokora, kako navodi, pristupit će poduzimanju svih predradnji potrebnih za isplatu graničnog duga u kratkom roku, sve na način predviđen sklopljenom Nagodbom u svrhu čega je i sazvana Skupština Udruge za dan 15. srpnja ove godine.

“Mišljenja smo da isplata graničnog duga, zajedno s provedenim vlasničkim restrukturiranjem Fortenove grupe, predstavlja izvanredan napredak u namjeri stabilizacije poslovanja svih operativnih društava Grupe te stvaranju pretpostavki za njezin održivi razvoj na zadovoljstvo svih uključenih – potrošača, zaposlenika, dobavljača i ostalih dionika”, istaknuli su iz Udruge.

Posebno su pozdravili odluku društva Open Pass da, zajedno s ostalim ulagačima, u izazovnim vremenima sudjeluje u vlasničkom restrukturiranju koje osigurava stabilnost dugoročnog poslovanja i okončanje postupka restrukturiranja.

Foto: Hina