Pavić Šimetin poručila da ako mjera samotestiranja zaživi maske u školama više neće biti obavezne. Procedura samoizolacije i izolacije zbunjuje roditelje i učenike

Pavić Šimetin poručila da ako mjera samotestiranja zaživi maske u školama više neće biti obavezne. Procedura samoizolacije i izolacije zbunjuje roditelje i učenike

U ponedjeljak je započelo samotestiranje učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. U prvoj turi učenici odnosno roditelji su dobili dva testa. Testiranje je dobrovoljno, a izvodi se kod kuće.

– Što se simptoma tiče pravilo ostaje isto kao od početka pandemije. Svako dijete sa simptoma treba ostati kod kuće, javlja se svom liječniku obiteljske medicine ili pedijatru koji odlučuje o testiranju i onda se postupa prema rezultatu testa. Ako je test pozitivan, dijete je u izolaciji. Rezultat roditelj javlja školi, a onda se taj razredni odjel samotestira, pojasnila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Samotestiranje se sastoji od dva elementa – redovitog samotestiranja jednom tjedno te između toga testiranje ako je netko od djece u razredu pozitivan.

Pavić Šimetin je rekla kako cijeli razred više ne ide u samoizolaciju.

– Djeca čiji roditelji odluče da neće sudjelovati, ako su bili u kontaktu moraju ostati kod kuće, a oni koji sudjeluju u redovitom samotestiranju su oslobođeni samoizolacije ne samo kod kontakta u školi, nego i kod obiteljskog kontakta, samo imaju učestaliju frekvenciju testiranja.

– Ako dijete sudjeluje u redovitom samotestiranju, a netko u kućanstvu je pozitivan, onda dijete može ići u školu, ali ga roditelji moraju svaki drugi dan testirati za vrijeme dok traje izolacija roditelja i sedam dana nakon toga. Ako se radi o većem djetetu, onda se u obitelji može odvojiti pozitivan član pa se od zadnjeg kontakta treba testirati narednih sedam dana.

Djeca koja su primila drugu dozu cjepiva ili su preboljela COVID i primila jednu dozu cjepiva su oslobođena samoizolacije.

– Kao i mi odrasli, svatko tko je oslobođen samoizolacije ima obvezu samotestirati se prvi i sedmi dan od kontakta. Djeca koja su oslobođena samoizolacije mogu sudjelovati kao i sva djeca na način da se testiraju jednom tjedno i onda još kad je netko u razredu pozitivan, a mogu se i samotestirati samo kad je netko pozitivan. Ne moraju sudjelovati u redovitom samotestiranju, ali u slučaju kontakta roditelji ih o svom trošku moraju testirati prvi i sedmi dan, rekla je Pavić Šimetin.

Ako mjera samotestiranja dobro zaživi i nastavi se bolja epidemiološka situacija, Pavić Šimetin je poručila kako se može razmišljati o ukidanju maski u školama.

– Imamo smirivanje i poboljšanje, ono traje još od prošlog tjedna. Imali smo prije dva tjedna jedan plato, sad i smanjenje broja novooboljelih. Nešto je povoljnije što se tiče hospitalizacija, ali smrtnost je ostala i dalje visoka. Znamo da teški oblici bolesti i smrtni ishodi nešto kasne u odnosu na broj novooboljelih, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Protokol za učenike s teškoćama isti 

Vesna Šerepa
c, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, rekla je kako su svi roditelji koji ne žele testirati dijete dobili izjavu koju trebaju potpisati, ali naglasila je kako nema sankcija ako to ipak ne učine.

Naglasila je važnost povjerenja roditelja prema školskom sustavu i zaštiti djeteta od COVID-a, ali i sve ostalo djece u razrednom odjelu.

Protokol za učenike s teškoćama isti je kao i za učenike u redovnom sustavu obrazovanja.

– U slučaju postojanja većih teškoća, uputili smo na liječnike da pomogne u tome. Ako se učenik ne može samotestirati, on i dalje pohađa nastavu prema modelu A.

U OŠ Većeslava Holjevca tri nova pozitivna učenika

Slaven Staklenac
, ravnatelj OŠ Većeslava Holjevca, rekao je kako su u petak dovezli testove u školu, a u ponedjeljak su ih podijelili učenicima.

– Već su nam javili povratne rezultate. Imamo tri nova pozitivna učenika. Nadamo se da smo završili s ovom pričom samoizolacije i da će učenici moći ići normalno u školu, rekao je.

Sljedeće testiranje je 27. veljače. Staklenac je rekao kako ima roditelja koji su odbili testirati svoje dijete.

– Kao roditelj mogu potvrditi da je moj sin izašao iz samoizolacije temeljem tog testa doma, ide cijeli tjedan u školu, nema toga da gube vrijeme od nastave, rekao je.

Za učenike koji su odbili samotestiranje nastavlja se samoizolacija.

– Oni bi trebali u slučaju kontakta s pozitivnima nastaviti biti u samoizolaciji kao i do sada, pojasnio je Staklenac dodajući kako smatra da se još prije nekoliko mjeseci trebalo početi sa samotestiranjem. 

– Oko 90 posto učenika koji su do sada bili doma u samoizolaciji zbog kontakta s pozitivnim učenikom su bili zdravi, dodao je.

Foto: Hina