Penava odao počast stradalima na Bleiburgu i Križnom putu: Tko prikriva i zapostavlja žrtve komunističkog režima?

Penava odao počast  stradalima na  Bleiburgu i Križnom putu: Tko prikriva i zapostavlja žrtve komunističkog režima?

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, kod Središnjeg križa na ušću Vuke u Dunav, s izaslanstvom Domovinskog pokreta položio je vijenac i zapalio svijeće u spomen svim žrtvama s Bleiburškog polja u Austriji.

”U povodu obljetnice stradanja pripadnika hrvatskoga naroda na Bleiburškom polju i Križnim putevima, ne samo Hrvatske i Slovenije, nego i svih republika bivše Jugoslavije, u spomen na žrtve bezbrojnih jama, stratišta, Barbarinih rovova, Hudih Jama i tako dalje, danas smo ovdje kao Domovinski pokret položili vijenac i upalili lampion u spomen na sve te žrtve”, rekao je Penava.

Poručio je kako su posljednje riječi koje su pritom on i kolege izgovorili na ovom spomeniku, na ušću Vuke u Dunav, spomeniku Križu u spomen svim žrtvama palima za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, bile: – Pokoj vječni daruj im, gospodine, i svjetlost vječna svjetlila njima. Počivali u miru Božjem!

”Hrvatska država odrekla se prava da sahrani žrtve iz Hude Jame na svom teritoriju”

”Mislim da te žrtve, nažalost, nisu našle svoj mir, da se mi kao moderna hrvatska država nismo na pravilan i adekvatan način ponijeli prema tim žrtvama, budući da se hrvatska država čak i odrekla prava da sahrani ostatke žrtava iz Hude Jame na svom teritoriju, da nismo istražili te zločine, da im nismo osigurali dostojanstven ukop, nego i dalje leže u nekakvim plastičnim gajbama, gdje smo uopće došli do faze istraživanja, a vrlo često još uvijek u neistraženim grobištima, i to je odnos koji sebi moderna i slobodna hrvatska država ne može dozvoliti”, naglasio je.

Penava je istaknuo da su ovdje bili prije nekoliko tjedana i odali počast žrtvama fašističkog terora, te da mora ispred Domovinskog pokreta ponoviti ono što misli da mora biti prvo slovo abecede za sve nas u Hrvatskoj – naša sloboda i demokracija počinju s 90-im godinama, Domovinskim ratom, Franjom Tuđmanom i hrvatskim braniteljima.

”Ne smijemo si dozvoliti prikrivanje i zapostavljanje žrtava komunističkog režima”

”Sve druge totalitarne režime moramo osuditi, a prema žrtvama tih režima, i zbog žrtava tih režima, napraviti jedan znanstveni pristup, istražiti što se dogodilo, i svim tim nevinim žrtvama odati pijetet”, upozorio je.

Penava je dodao da je ono što su danas učinili na ovoj drugoj strani jednako kao ono što su prije koji tjedan na onoj antifašističkoj, ali, poručio je, sasvim je jasno da je prikrivanje i zapostavljanje žrtava koje je komunistički totalitarni režim vršio nad Hrvatima i prije ’45., a poglavito nakon ’45., ponovni pucanj u te žrtve, te kako je to nešto što si niti Domovinski pokret, a niti Hrvatska smiju dozvoliti.

Foto: Domovinski pokret