Penava opet opleo po Plenkoviću: Bilda vlastiti ego i razmišlja o svom imidžu, a ne o stanju nacije

Penava opet opleo po Plenkoviću: Bilda vlastiti ego i razmišlja o svom imidžu, a ne o stanju nacije

Predsjednik i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Ivan Penava istaknuo je u petak da Vlada nema rješenje za problem negativnoga demografskog trenda koji je pokazao da Hrvatska ima 400 tisuća stanovnika manje nego prije deset godina, javlja N1.

“Uviđajući katastrofalne rezultate popisa stanovništva i gubitak gotovo 400 tisuća ljudi posljednjih deset godina, Domovinski pokret je u srijedu uputio premijeru Andreju Plenkoviću i vladajućoj koaliciji prijedlog za formiranje Vlade nacionalnog jedinstva. Pozvali smo ih da okupe sve političke opcije u zemlji, ali i sve stručne i znanstvene krugove, kako bi ponudili rješenje, jer Vlada za ovaj problem negativnog demografskog trenda rješenja nema”, istaknuo je Penava na konferenciji za novinare u Saboru.

Takvom inicijativom poslali bismo poruku zajedništva, nade i da je svaki čovjek u Hrvatskoj bitan. No, na žalost, odgovor premijera i Vlade je “očekivan, razočaravajući, po običaju, populistički, gdje se zapravo bilda vlastiti ego i razmišlja o vlastitom imidžu, a ne o stanju nacije”, smatra Penava, naglasivši da je to bio konstruktivan prijedlog DP-a u ovom teškom trenutku za državu.

U deset godina u kojima smo izgubili 400 tisuća stanovnika, Plenković je na čelu države pola od toga i pola toga baštine on i njegova Vlada. Jasno je da HDZ, Plenković i njegova koalicijska Vlada “nisu i ne žele biti dio rješenja nego su, dapače, dio problema, a Hrvatska nema odgovornu politiku ni odgovornog premijera”, ocijenio je Penava.

“DP je kao odgovorna stranka, kojoj je stalo do opstanka hrvatskog čovjeka u RH, ponudio rješenje za koje smatram da je jedino ispravno u ovom trenutku. Na žalost, u Vladi nemamo sugovornika i neka od nas više nitko ne očekuje ruke pomirenja” – poručio je, dodavši da se, koliko god se premijer trudio biti lijep, umiven, retoričan, pametan, u državi događa potop.

Na pitanje zašto očekuje da bi premijer sada s njim surađivao kad prema njemu, čak ni dok je bio u HDZ-u, nije bio konstruktivan i zašto bi mu vjerovao kad ga godinama pokušava srušiti, Penava poručuje kako nije meritum ‘odnos Pere, Marka, Ivana i Andreja nego opstanak hrvatskog naroda’.

Ako sebe stavljate kao meritum stvari, onda imate rezultate kakve imate, a, na žalost, to se događa pet godina – tko je i što rekao Plenkoviću, a to što nema pola Hrvatske, to nije bitno, istaknuo je.

Na pitanje osjeća li se i osobno odgovornim za ovakvo stanje u državi, podsjetio je na sjednicu Vlade 2016. godine. Tada sam govorio o odumiranju Slavonije i kreirao iz Vukovara Zakon o poticanju investicija u Vukovaru, koji nije prošao. Plenković je tada doveo Junckera, predsjednika EK, koji je o Vukovaru pričao samo u promidžbene svrhe prije europarlamentarnih izbora, no, ništa se nije dogodilo, napomenuo je.

Dodaje i da je poduzetnik Darko Pervan u Vukovaru trebao otvoriti proizvodni pogon s 500 radnih mjesta, ali nije uspio jer “to očigledno u ovoj državi nikoga nije zanimalo”.

Upitan je li možda s prijedlogom Vlade nacionalnog spasa trebao ići nekim drugim kanalima umjesto pitanja na saborskom aktualcu, što se moglo shvatiti kao provokacija, kazao je da, ako je nekome u fokusu bilo što drugo osim problema loše konkurentnosti gospodarstva, lošeg poreznog okvira, loših demografskih i regionalnih politika, onda sve ‘igra’ – tko je što kome rekao i ‘moj tata je jači od tvoga’, i to je ono što otprilike imamo u Hrvatskoj već nekoliko godina.

“Ovi trendovi su debakl i kraj jednog naroda i države, jer u bilo kojem kraju na periferiji države više praktički nemate koga sresti na ulici i onda je jasno da ovo nije baš šarena slika kakvom se možda može činiti iz Zagreba i kako to nacionalna politika pokušava predstaviti. Tragedija je da aktualna Vlada nije svjesna tog problema, što znači da ne možemo očekivati bilo kakvo rješenje i pomak prema naprijed”, istaknuo je Penava, dodavši da se DP neće baviti trivijalnostima jesu li poziv trebali uputiti u plavoj ili bijeloj kuverti.

Penava smatra da rezultati popisa pokazuju da treba prekrojiti izborne jedinice, ali i reducirati broj saborskih zastupnika koji temeljen na božićnom Ustavu i zakonu kada je bilo 4,8 milijuna ljudi, a danas nas ima 3,8 milijuna. I to bi bila tema Vlade nacionalnog spasa koju sam predlagao, ali za nju nema “hrabrosti, mudrosti i liderstva”, zaključio je čelnik DP-a.

Foto: Hina