Penava uvjeren u pobjedu: Još jednom naglasio da je razočaran politikom Andreja Plenkovića

Penava uvjeren u pobjedu: Još jednom naglasio da je razočaran politikom Andreja Plenkovića

Izborna utrka napeta je i na krajnjem istoku. U Vukovaru novi mandat želi bivši HDZ-ovac Ivan Penava koji je, dok je još bio u HDZ-u, uvjerljivo pobijedio prije četiri godine. HDZ je pak izašao s kandidatom Nikolom Mažarom, a u utrci je i jedan bivši gradonačelnik, ali i bivši SDP-ovac Željko Sabo.

Gost RTL-a bio je aktualni gradonačelnik Ivan Penava koji prvi put izlazi samostalno, sa svojim imenom i prezimenom na izbore. 

Koliki izazov je bio voditi ovu kampanju bez neke jake stranačke mašinerije?

Drugačije je, ajmo tako reći. Drugačije je utoliko, sad smo van ovih velikih stranaka u Hrvatskoj, nismo više u sustavu i krilu HDZ-a, naravno SDP-a nismo ni bili, HSS-a i to je jedna specifičnost, međutim s druge strane, moram reći da mi je bilo puno lakše jer je praktično cijela lokalna struktura HDZ-a izašla sa mnom, to ste vidjeli i proteklih mjeseci tako da su zapravo sve operativne snage izašle s nama, predsjednici temeljnih ogranaka tako da bih ja rekao, 90,95 posto te strukture smo mi imali. Naravno, konfrontirati se sa strankom na vlasti i u Zagrebu koja ima Vladu i parlamentarnu većinu je izazovno, ali nam nije prvi put. To smo radili 2013., 2014. kada je Kukuriku koalicija vladala.

Vidite li se u drugom krugu, koga priželjkujete za protivnika, s kim biste radije u gradskom vijeću donosili odluke?

Mi zasada sukladno našim anketama plešemo na rubu prvog kruga tako da ono čemu se mi nadamo je završiti priču večeras. Ukoliko nam to ne pođe za rukom, očekujemo iznimno veliku razliku koja će zapravo biti sasvim dostatna da ovu priču u tonusu i modu kojim smo išli i kroz ovaj prvi krug, ali sačekajmo na kraju krajeva. 

S kim biste bolje surađivali? Znamo da su vukovarski problemi duboki, velika je podijeljenost. S kime mislite da ćete bolje ujediniti Vukovar?

Gledajte, kroz razočaranost politike koju Andrej Plenković vodi unutar HDZ-a prestao sam vjerovati u te stranačke floskule i fore. Baziramo se, što smo učinili i prethodnih godina, pa i 2017. kad smo u ovom gradu osvojili 62 posto, znači to nisu bili samo glasovi Hrvata…znali čovjek-čovjek, nekakve ljudske vrijednosti, razvoj grada, beskompromisna borba za interese toga grada i građana i tu ćemo tražiti podršku, znači apsolutno nekakve koalicije i određivanja unaprijed u smislu obvezivanja prema tim velikim strankama ne dolazi u obzir jer one to naprosto nisu zaslužile.

Foto: Hina