Perfidna igra gradonačelnika Tomaševića: Na sve moguće načine želi zagorčati život moliteljima

Perfidna igra gradonačelnika Tomaševića: Na sve moguće načine želi zagorčati život moliteljima

Grad Zagreb kojem je na čelu Tomislav Tomašević i Možemo dao je dozvolu za postavljanje zvučnika na javnu površinu na Trgu bana Jelačića u isto vrijeme kada se tamo održava muška krunica. Grad je time omogućio prosvjednicima okupljenih oko aktivistice Arijane Lekić Fridrih da opstruiraju molitvu krunice koju organizatori uredno prijavljuuj policiji kao okupljanje.

Kako doznajemo, Grad je u petak izdao dozvolu Lekić Fridrih iza koje stoji udruga Domino za postavljanje razglasa na javnu površinu tj. Trg bana Jelačića u isto vrijeme kada se već tradicionalno svake prve subote u mjesecu tamo održava muška molitva krunice.

Uz to, organizatori krunice, okupljanje uredno prijavljuju policiji, tako da je javni podatak kada se i gdje molitva održava.

Oni koji žele zabraniti javnu molitvu, ogroman su zvučnik uz blagoslov Grada postavili desetak metara od onih koji mole i tijekom molitve krunice na zvučnike puštali glazbu, prenosi Narod.hr.

Tomašević i gradska Uprava i ovime su dokazali da život Zagreba kroje onako kako odgovara njihovom svjetonazoru te da aktualni gradonačelnik nije gradonačelnik svih Zagrepčana.

Ovakvom opstrukcijom, Grad Zagreb na čelu s Tomaševićem krši Ustav RH koji jamči ”slobodu savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja”.
Građani imaju pravo na javno očitovanje svoje vjere, a molitva krunice uz to je kao okupljan je svake prve subote u mjesecu i prijavljena policiji.

Tomašević dozvolom da se razglasom ometa molitva krunice, osporava pravo na vjeroispovijest i javno izražavanje vjere na koju građani imaju pravo i to im garantira Ustav.

Pitanje je samo bi li se isto događalo da pripadnici drugih vjera imaju molitvu na Trgu bana Jelačića. Pripadnici Hare Krishne, recimo, koje se često može vidjeti upravo na tom trgu kako javno izražavaju svoja uvjerenja.

Foto: Hina