Pfizer i Moderna slave: SAD odobrio njihovo cjepivo za djecu staru samo šest mjeseci

Pfizer i Moderna slave: SAD odobrio njihovo cjepivo za djecu staru samo šest mjeseci

Američka agencij az Hranu i lijekove odobrila cjepiva protiv COVID-19 za djecu staru samo šest mjeseci, objavili su proizvođači u petak ujutro.

Očekivani potez uslijedio je nakon što je najviše savjetodavno vijeće Uprave za hranu i lijekove (FDA) izglasalo preporuku Pfizerova i Modernina cjepiva.

Taj potez Ameriku čini nacijom s najmlađom dobnom dobi za cjepivo protiv COVID-19 koja ispunjava uvjete, što je čudan potez jer podaci ukazuju na to da djeca pate od ograničenog rizika od virusa, a da je unos cjepiva među djecom u dobi od pet do 13 godina nizak, javlja Daily Mail.

Prema podacima CDC-a, djeca čine 0,1 posto ukupnih smrtnih slučajeva u zemlji od virusa, a također je manja vjerojatnost da će pretrpjeti teški slučaj ili hospitalizaciju od Covida.

‘Mnogi roditelji, skrbnici i kliničari čekali su cjepivo za mlađu djecu i ova će akcija pomoći u zaštiti one do 6 mjeseci starosti’, rekao je dr. Robert Califf, povjerenik FDA-e u izjavi.

‘Kao što smo vidjeli kod starijih dobnih skupina, očekujemo da će cjepiva za mlađu djecu pružiti zaštitu od najtežih ishoda COVID-19, poput hospitalizacije i smrti.’

Pfizer je prošlog mjeseca otkrio preliminarne podatke koji pokazuju da je cjepivo bilo 80 posto učinkovito u sprječavanju infekcije od Omicrona, iako bi se stopa učinkovitosti mogla promijeniti jer je potrebno više sudionika u ispitivanju biti zaraženo prije nego što se brojke mogu finalizirati.

Pfizer ovo cjpivo dolazi u tri doze, za razliku od standardnog seta s dvije doze za starije dobne skupine. Također će biti samo tri mikrograma, desetina veličine standardne doze za odrasle i trećina doze za djecu od pet do 12 godina.

Foto: Hina