Platforma “Halo, inspektore”: Bojkot preskupih pekarnica je uspio. Narod je izabrao koji će trgovački lanac biti tjedan dana na “crnoj listi

Platforma “Halo, inspektore”: Bojkot preskupih pekarnica je uspio. Narod je izabrao koji će trgovački lanac biti tjedan dana na “crnoj listi

Savjetnik platforme “Halo, inspektore” Josip Kelemen rekao je da se od sutra, pa do idućeg petka bojkotira trgovački lanac “Plodine”.

– Odlukom većine potrošača, koji su glasali na potrošačkoj platformi “Halo inspektore”, rekao je. 

rganizatori općeg bojkota priznaju da je dio potrošača pokleknuo pred akcijama trgovaca, no da to nije slučaj kada je riječ o bojkotu pekarnica.

– Ako su odrasli odlučili ići u trgovačke centre i danas šopingiraju to je samo znak da su odlučili prihvatiti izazov trgovaca koji su im ponudili popuste, akcije ne bi li ponovno podizali cijene. To je odluka potrošača, a u svakom slučaju u mnogim pekarnicama diljem Hrvatske, a mi svake minute dobivamo izuzetno velik broj fotografija i videosnimaka – mnoge pekarnice su potpuno prazne ili su poluprazne, istaknuo je savjetnik potrošačke platforme “Halo, inspektore” Josip Kelemen.

Iz Zagrebačkih pekarni Klara su, odgovarajući na upit Hine vezano uz današnji bojkot pekara zbog rasta cijena pekarskih proizvoda, kazali kako je taj rast uglavnom povezan s povećanjem cijena energije i plaća.

Iz Klare se u svom odgovoru pozivaju na nedavnu izjavu HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede u kojoj je navedeno kako su cijene kruha, kao i sve druge hrane, izložene snažnim inflacijskim pritiscima rasta cijene električne energije, plina i plaća, a u pekarskoj industriji bilježi se i značajan rast cijena sirovina kao što su mlijeko, maslac, čokolada i sir.

Rast cijena kruha u Europskoj uniji (EU) kretao se na razini godišnje promjene cijena do 2 posto prošle godine. U Hrvatskoj se bilježi godišnji rast cijena kruha od približno 2,5 posto, što je, kako su kazali, uglavnom povezano s povećanjem cijena energije i plaća, a što je niže od stope inflacije koja iznosi 4 posto.

Međutim, trošak energije u Hrvatskoj, koji čini ključni dio troškova proizvodnje u pekarstvu, iznad je prosjeka EU, što dodatno otežava poslovanje domaćih pekara. Istovremeno, plaće u Hrvatskoj rastu među najbržima u Europskoj uniji, ponajviše kako bi se radnici zadržali u sektoru i spriječio daljnji odljev radne snage, što dodatno povećava pritisak na poslovanje, stoji u odgovoru.

Podsjetimo, na poziv platforme Halo inspektore danas se u Hrvatskoj održava cjelodnevni bojkot trgovina, koji ovoga puta na poziv srednjoškolaca uključuje i bojkot pekarnica i svih pekarskih proizvoda na svim prodajnim mjestima.

Direktorica Žitozajednice Nada Barišić izjavila je kako ne može komentirati poslovnu politiku pekara, no mišljenja je da su kruh i peciva, odnosno pekarski proizvodi možda nepravedno izdvojeni za bojkot.

Za razliku od proizvoda koji se mogu naći jeftinije preko granice i što naši ljudi kupuju i višestruko jeftinije, s pekarskim proizvodima to nije tako, kazala je Barišić napominjući kako su od nas primjerice skuplji i Slovenci, Talijani i Austrijanci.

Stoga je prema njezinim riječima kruh “nepravedno izdvojen”. Možda je, kako je navela, razlog taj što je uvijek bio socijalna kategorija u Hrvatskoj i što se puno troši.

Skupa je sva hrana i kruh je možda nepravedno izdvojen za bojkot, kazala je Barišić.

Što se tiče samog bojkota vjeruje da će imati nekog rezultata.

Ako cijene u Sloveniji mogu biti višestruko jeftinije za neke proizvode, onda očekujemo da će se smanjiti i kod nas, rekla je.

Međutim, dodaje, ako je u Sloveniji, Austriji i Italiji kruh skuplji nego kod nas, ne znamo s čim uspoređivati razloge za pojeftinjenje, odnosno za bojkot jer se u njemu napominje da smo nepravedno skuplji u odnosu na susjedne države, kaže.

Stoga je kruh, kazala je, možda malo nepravedno na udaru javnosti.

Na poziv platforme Halo inspektore danas se u Hrvatskoj održava cjelodnevni bojkot trgovina, koji ovoga puta na poziv srednjoškolaca uključuje i bojkot pekarnica i svih pekarskih proizvoda na svim prodajnim mjestima.