Plenković još uvijek nije shvatio poruku razočaranih birača HDZ-a: I dalje hvali bezličnu listu Karla Resslera

Plenković još uvijek nije shvatio poruku razočaranih birača HDZ-a: I dalje hvali bezličnu listu Karla Resslera

O rastu BDP-a, rezultatu na europskim izborima te ostalim aktualnim temama u središnjem Dnevniku HRT-a govorio je predsjednik Vlade Andrej Plenković, piše HRT.

“HDZ je još jednom pobijedio na EU izborima. Ostvarili smo 4 mandata, točno onoliko koliko i 2014. no činjenica je da je naša ambicija bila 5 mandata. Imali smo za to postavljene preduvjete, imali smo najsadržajniji, imali smo najkvalitetniju listu, kandidati su pokazali koliko su kompetentni i koliko vladaju materijom za instituciju za koju su se kandidirali. Došlo je do određene disprezije glasova, slabije motiviranosti birača, barem kad je riječ o našim biračima, i 5 mandat smo izgubili za nekoliko tisuća glasova. Žao mi je što se to dogodilo jer mislim da po svemu što radimo na europskom planu to trebali dobiti. Naložili smo županijskim organizacijama da naprave temeljite analize da utvrdimo što smo pogriješili, a očito je da negdje jesmo”, rekao je premijer.

Je li Marijana Petir trebala biti na listi da se privuče desno biračko tijelo

– Na listi je bilo jako puno konzervativnih političara po svojim vrijednostima i načelima i uz to su svi imali reference da budu na listi jer razumiju o čemu se radi. Što se tiče Petir, razgovarali smo, surađivali smo u EU parlamentu, bilo bi dobro da smo išli skupa, ali da je napravila jednu gestu – postala članica HDZ-a. Čini mi se da bi to bilo ispravno jer bi bili još kohezivniji na razini Europske pučke stranke. Dijelimo iste temeljne vrijednosti, HDZ je velika stranka i bilo je prostora za nju no to je bio njen izbor da ne ide s nama, dodao je Plenković.

Foto: Damir Senčar/Hina