Kakav obrat: Plenković sada hvali Kujundžića a samo prije par dana ga je htio smijeniti

Kakav obrat: Plenković sada hvali Kujundžića a samo prije par dana ga je htio smijeniti

Od petero ministara za koje je oporba pripremila prijedloge za izglasavanje nepovjerenja, premijer Andrej Plenković nije smijenio jedino Kujundžića.

Novi list neslužbeno doznaje da je i to planirao napraviti, ali da mu je na sastanku Kujundžić rekao da bi u sadašnjim okolnostima najpoštenije bilo ići na prijevremene izbore. Plenković je to shvatio na način da bi se Kujundžić, ako ga razriješi, u Saboru kao zastupnik zalagao za izbore, pa ga je poštedio. U saborskoj proceduri je od sredine svibnja SDP-ov prijedlog odluke o raspuštanju Sabora.

Zbog novonastalih okolnosti, umjesto da ga smijeni je za Novu TV je nabrajao njegove uspjehe u reformi zdravstva.

Objasnio je da je da su smjene “politički manevar osvježenja u Vladi” s ciljem da se maknu “sve one teme koje imaju negativnu konotaciju, a zasjenjuju kvalitetan rad ministara i ove Vlade.”

Ali u toj percepciji ni ministar Kujundžić ne stoji dobro. U konačnici, minusi su u zdravstvu, ne plaćaju se lijekovi, liste čekanja su sve duže. Tu niste imali hrabrosti zbog percepcije ga smijeniti.

Evo, mogli ste sada biti s nama tu u susjednoj dvorani pa biste vidjeli da smo s drugom najvećom svjetskom farmacetuskom kompanijom Hoffmann-La Roche, koja nam je inače, zahvaljujući mojim razgovorima s njima omogućila da besplatno u kliničku studiju uđi naši mali pacijenti sa spinalnom mišićnoma atrofijom, besplatno. Sada daje nadgradnju, 90 milijuna kuna investicija u laboratorij u KBC Zagreb na Rebru kako bismo omogućili presonalizirani pristup medicini i pomogli hrvatskim pacijentima na najvišoj razini. Dakle, to su ta konkretna postignuća koja, nažalost, u ovom sektoru, ali i mnogim drugima, prolaze ispod radara hrvatske javnosti i onoga što je u fokusu. Ja sam sada napravio zaokret zajedno s vodstvom stranke, uz podršku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, punu potporu parlamentarne većine, da se prebacimo na ono što je dobro i kvalitetno.

Niste mi odgovorili. U percepciji ministar Kujundžić ne stoji dobro, a njega ste sačuvali.

Ministar Kujundžić radi svoj posao na reformi zdravstvenog sustava. Prošli tjedan translacijska dječja medicina, centar na Srebrnjaku, strateški EU projekt od 400 milijuna kuna, na primjer.

A veledrogerije najavljuju da će zaustaviti distribuciju lijekova.

Mi s veledrogerijama razgovaramo. Bili su ovdje na sastanku. Oni su dobili određeni dio sredstava. Razgovori će se nastaviti. Normalno da ćemo kao Vlada i putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje osigurati normalno funkcioniranje i opskrbu lijekovima u hrvatskim bolnicama.

Ali to njegovo nečinjenje može dovesti u opasnosti zdravlje pacijenata.

To se neće dogoditi.

Foto: Lana Slivar Dominić/ Hina