Andrej, hvala na potpori: Plenković od von der Leyen traži ulazak u Schengen, raspravu o demografiji

Andrej, hvala na potpori: Plenković od von der Leyen traži ulazak u Schengen, raspravu o demografiji

Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen stigla je u utorak, a u Banskim dvorima primio ju je predsjednik Vlade Andrej Plenković, prenosi RTL.

Plenković je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Europsko vijeće odluku o predlaganju von der Leyen za predsjednicu Komisije donijelo konsenzualno. Posebno je zadovoljan, rekao je, što će ta pozicija pripasti političarki iz Europske pučke stranke, grupaciji kojoj pripada i HDZ.

Premijer je istaknuo teme o kojima želi raspravljati s von der Leyen, a koje su prioritetne za Hrvatsku. Upozorit će predsjednicu Komisije na nejednakost između starih i novih članica. Osim toga, razgovarat će o ulasku u Hrvatske Eurozonu i Schengenski sporazum, ali i o demografskoj problematici.

“Hrvatska još uvijek lovi korak za članicama i tražimo da kroz konvergenciju dođemo na onu razinu koja je primjerena onima koji su razvijeni u okviru naše europske obitelji. To je misao vodilja hrvatske politike”, istaknuo je Plenković.

“Druga stvar bit će da izrazimo naše ambicije prema ispunjavanja svih uvjeta za ulazak u Schengen te da predstavimo naš plan o strategiji uvođenja eura. Danas ćemo također iskazati spremnost da se na jednoj konferenciji o budućnosti Europe pokuša naći rješenje o demografskom deficitu”, dodao je Plenković.

Leyen: Hrvatska uzor drugima

Ursula von der Leyen izjavila je kako je “Hrvatska najmlađa članica Europske unije i istinska europska priča o uspjehu te uzor drugima”.

Zahvalila je Plenkoviću na potpori i zalaganju za vrijeme njezine kandidatu za šeficu Europske komisije.

“Hvala vam na toploj dobrodošlici. Za mene je bilo izuzetno važno da dođem u Zagreb odmah nakon što sam posjetila Berlin, Pariz i Varšavu. Sljedeće ćete godine predsjedati Vijećem EU, a to je najbolji primjer koliko je vaša zemlja uzor svim državama u regiji. Andrej, Vama sam posebno zahvalna na snažnoj potpori koju ste mi pružili tijekom moje kandidature. Razgovarat ćemo o smjernicama koje smo postavili proteklih tjedana, osobito u kontekstu obrane, inovacije i demografskih promjena.”

“Bit ću uz vas u nastavku vašega puta prema Schengenu i eurozoni” dodala je predsjednica.

Uravnotežiti istok i zapad, sjever i jug

Ponovila je već istaknute ciljeve svog predsjedanja.

“Moji politički ciljevi su uravnotežiti istok i zapad,  uravnotežiti sjever i jug, uravnotežiti manje i veće članice”, rekla je.

No u tomu je moguće uspjeti samo kroz jedinstvo, istaknula je von der Leyen: “Ako smo ujedinjeni, napredni, snažni, ako govorimo snažnim europskim glasom, možemo uspjeti”.

Više poslovnih prilika za starije stanovništvo

Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen svjesna je problema starenja stanovništva u Europskoj uniji. Rješenje, čini se, vidi u radu u starijoj životnoj dobi.

“Mislim da u tome (demografskom) izazovu ima mnogo mogućnosti ako tom pitanju pristupimo na pravi način”, rekla je. Istaknula je i subvencije za roditelje.

“Da, znam kako izgledaju demografske promjene, ali one sadrže i mnogo prilika, ako ih se sagleda na ispravan način. Važna tema je pronalazak dobre ravnoteže između poslovnog i obiteljskog života. Imamo dobru infrastrukturu, ali ona može bolje funkcionirati. Starije stanovništvo mora imati više poslovnih prilika” izjavila je.

Foto: Admir Buljubašić/Hina