Plenković o napadima na Srbe: Treba jasno identificirati stranke koje pridonose polarizaciji

Plenković o napadima na Srbe: Treba jasno identificirati stranke koje pridonose polarizaciji

U središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu održan je sastanak vodstva stranke, prenosi N1.

“Spominjali smo sva zbivanja u proteklih nekoliko dana u Hrvatskoj. Politika koju vodimo, politika Vlade i HDZ-a je stvarati zemlju u kojoj se sve manjine koje žive u Hrvatskoj osjećaju dobro i sigurno, uključujući i naše sugrađane koji su predstavnici srpske nacionalne manjine”, odgovorio je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na pitanje je li se razgovaralo i o napadima na Srbe u Hrvatskoj i istupu Milorada Pupovca.

Još je jednom oštro osudio prošlotjedne napade i istaknuo kako očekuje od policije da će procesuirati počinitelje.

“Što se tiče politike Vlade i odnosa u parlamentarnoj većini mi isto tako smatramo krajnje neprimjerenom pa i nedopustivom izjave našeg partnera u koaliciji, u parlamentarnoj većini koje su upućivale na zaključak da je Hrvatska faktor nestabilnosti, da se suvremenu Hrvatsku uspoređuje s režimom NDH. Smatramo da to ne stoji i odlučno odbacujemo takve teze.

Ne prihvaćam ni tezu da u Hrvatskoj vlada klima koja potiče na nesnošljivost prema manjinama, a najmanje da je za to odgovorna naša Vlada i politika. Sve što radimo u protekle tri godine išlo je za smanjivanjem polarizacije u društvu”, rekao je.

Što se tiče daljnjih aktivnosti želi da u Hrvatskoj one političke stranke koje žive i pothranjuju polarizaciju budu jasno identificirane, a to sigurno nije HDZ i ova Vlada. Kaže da te stranke imaju samo polarizaciju u agendi i da oni s takvim strankama nemaju ništa.

Od Pupovca očekuje da ne pridonosi polarizaciji. “Svatko tko obnaša ključne političke dužnosti i dio je parlamentarne većine treba pridonositi smanjivanju tenzija. Hoću da se obustavi negativna spirala koja je krenula proteklih dana. Očekujem da se počinitelji individualnih kaznenih djela pronađu i kazne. Dosta sa spiralom mržnje, to ne dolazi u obzir u zemlji koja je članica EU-a, NATO-a, koja ide naprijed. Takve teze o Hrvatskoj ne stoje”, zaključio je.

Plenković je odgovorio da u HDZ-u nisu razgovarali o mogućnosti razvrgavanja koalicije sa SDSS-om.

Istaknuo je da se 2015./2016. godine dogodila polarizacija društva koja se svela na “ili mi ili oni on”, te da je on inzistirao da manjine i manjinski predstavnici budu dio parlamentarne većine.

“U čemu je problem da mi kao Vlada i HDZ kao najjača stranka ne pružimo ruku svim manjinama u Hrvatskoj? Odbacit ću teze o klimi da smo mi odgovorni. Nismo, to su akti pojedinaca koji će za to u našem pravnom sustavu odgovarati”, rekao je i odgovorio kako ima namjeru razgovarati s Miloradom Pupovcem.

Podsjetimo, Milorad Pupovac, koalicijski partner u Vladi Andreja Plenkovića, izjavio je nakon napada na pripadnike srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj kako je Hrvatska postala čimbenik nestabilnosti u regiji jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo.

Uslijedila je reakcija iz Vlade koja smatra krajnje neprimjerenom i nedopustivom usporedbu suvremene Hrvatske s NDH, kao i tezu o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti.

Pupovče, ali i izjave političara u Srbiji komentirali su i ministri. Tako primjerice ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da je to što Pupovac radi sramotno, dok ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u retorici iz Srbije vidi pokušaj skretanja Hrvatske s fokusa europskog puta.

Foto: Dario Grzelj/Hina