Plenković otkrio tko stoji iza interpelacije: Riječ je o bivšem “ministru pravedniku”

Plenković otkrio tko stoji iza interpelacije: Riječ je o bivšem “ministru pravedniku”

Premijer Andrej Plenković  komentirao je  interpelaciju koju je pokrenuo Domovinski pokret.

“Tema je promašena. Što se tiče predlagača, iza toga stoji bivši Mostov ministar okoliša, pravednik Dobrović koji je bio godinu i pol dana na toj dužnosti. Sve što su jučer nastojali argumentirati su stvari koje taj pravednik nije poduzeo dok je bio ministar. S druge strane, Vlada RH nije teklič, nije kurir. Govori se o dostavi odgovorajućih dokumenata, a mogli su ih dopisom dobiti izravno od tijela koja ih posjeduju. To je teatar. Niti smo od jučer niti smo naivni i glupi, nećemo dopustiti da nas loši đaci dovode u neku vrstu političke ofenzive. Ucjenjivanje HDZ-a neće gledati još sto godina i nema potrebe da ja kao predsjednik Vlade dolazim na ovakve interpelacije. Klub HDZ-a je razotkrio sve demagoške napore Domovinskog pokreta”, rekao je Plenković.

“Mi ćemo odgovarati na sve inicijative, obrazlagati ih u Saboru i odbijati, dodao je: “Hajdaš Dončić je kao baba Vanga mislio da će imati 68 mandata, a dobili su manje, kao i ovi iz Domovinskog pokreta i Mosta koji su dobili premalo pa ne mogu ucjenjivati. Ne mire se s većinskom demokratskom voljom građana”, rekao je Plenković.

Što se tiče sazivanja sjednice VNS-a premijer je ponovio da je glasnogovornik predsjednika lažno rekao da nisu dobili materijale. Naglasio je da je predstojnik njegova ureda Frka Petešić dostavio dopis predstojniku Ureda predsjednika Orsatu Miljeniću i dostavio teme te prijedloge termina.

“To nije vrsta komunikacije za koju moraju osobnu korespondencije imati predsjednik države i Vlade”, objasnio je. Dodao je da je Frka Petešić dvaput zvao Miljenića da ga pita za termin. “Što se tiče sastanka, nije do nas. Ponuda i dalje stoji. Poslali smo u petak prijedlog, možda danas dobijemo feedback. Ako odgovore u subotu, onda nije realno da sastanci budu sutra ili prekosutra.”

Komentirao je i situaciju s koronavirusom: “Ajmo činjenično. Prije 14 dana smo imali sjednicu i utvrdili mjere koje trebaju omogućiti stagnaciju, i to se dogodilo. Svi koji su zaraženi ili bolesni, registrirani su. Bitni brojevi su oni koji zahtijevaju hospitalizaciju. Situacija je pod kontrolom. Stavovi znanstvenika u Vladinom savjetu, koji su ondje dobrovoljno, njihovi stavovi ni na koji način ne obvezuju Vladu ni Stožer. Njihova uloga je savjetodavna.”

“Što se cjepiva tiče, stojimo dobro. Pitanje zdravstva je u nadležnosti država članica. Problem je globalnog karaktera, kao EU smo dogovorili da se ide u razgovore s različitim farmaceutskim kompanijama i da dobijemo verificirano cjepivo te igramo na više ploča. Prvo pouzdano cjepivo će EU dobiti, to znači i Hrvatska, danas je Capak govorio o tome”, dodao je.

Foto: Daniel Kasap/Hina