Plenković otkrio zanimljiv podatak koji mediji ne stavljaju u naslov: Koliko je preminulih od korone starijih od 60 godina

Plenković otkrio zanimljiv podatak koji mediji ne stavljaju u naslov: Koliko je preminulih od korone starijih od 60 godina

Danas je održana sjednica Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

“Što se tiče epidemiološke situacije, vidimo porast slučajeva zaraze. Došli smo na 52% odraslih cijepljenih najmanje jednom dozom. Vidimo da i dalje više od 80% novozaraženih nije cijepljeno, kao i 93% svih preminulih starijih od 60 godina. Cjepiva ima dovoljno, napravili smo sve, napor trebaju napraviti sugrađani. Ministar zdravstva najavio je korištenje covid potvrda u zdravstvenim ustanovama koje će omogućiti sigurnost. Pozivam zdravstvene djelatnike da se cijepe”, rekao je Plenković.

O stanju vezanom za koronavirus izvijestio je ministar Vili Beroš: “Broj preminulih od korone u svijetu je premašio 4 milijuna. 77,4% hospitaliziranih nije bilo cijepljeno. Do 13. rujna najviše novoobljelih bilo je iz dobne skupine 30 do 39 godina, a posljednja dva dana raste broj novooljelih u skupini od 10 do 19 godina te je izjednačen s brojem oboljelih u skupini iznad 30 godina. Djeca su najčešće asimptomatski nosioci virusa pa osobito pozivam nastavno osoblje da se odluči na cijepljenje.”

Bilježi se napredak cijepljenja među zdravstvenim osobljem, istaknuo je. “U otvorenom pismu zdravstvenim djelatnicima podsjetio sam na odgovornost svih djelatnika. Odlučili smo se za najsigurniji put koji će omogućiti najbolju zaštitu”, dodao je.

“Inicirali smo sastanak s gradonačelnikom Zagreba i osigurali nastavak partnerskog odnosa. Obavljamo pripreme za proizvodnju zmijskog protuotrova u Imunološkom zavodu”, dodao je Beroš.

Ministar je zaključio: “U Hrvatskoj se nastavlja porast broja oboljelih i hospitaliziranih. Oboljeli dijele dijagnozu i činjenicu da većina nije cijepljena. U tjedan dana više od 420 osoba, a to je osam punih autobusa, moralo je ostati na bolničkom liječenju. Njih više od 77% nije bilo cijepljeno i hospitalizacija se u velikom broju slučajeva mogla izbjeći. Odluku o cijepljenju treba prepustiti struci, a to znaju zemlje koje imaju visoku procijepljenost i ukidaju mjere.”

Pozvao je građane na cijepljenje i pridržavanje mjera.

Nove mjere

O novim mjerama govorio je ministar Davor Božinović:

“Stožer je donio odluku za obaveznu covid potvrdu za popisivače na Popisu stanovništva.

Što se tiče okupljanja, dopušteno je održavanje sajmova i drugih gospodarskih i turističkih događanja te u zatvorenim prostorima uz uvjet posjedovanja covid potvrde.

I što se tiče granica, državljani trećih zemalja koji u Hrvatsku dolaze iz turističkih razloga, a imaju rezerviran smještaj, odobrit će im se ulazak uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata.”

“Neprihvatljiv cirkus u školama”

Na koncu se premijer Andrej Plenković još jednom osvrnuo na situaciju u školi u Krapinskim toplicama i u Sinju:

“Želim se pridružiti stavu ministra Fuchsa o potpunoj neprihvatljivosti cirkusa pred školama i šarlatanstvu gradonačelnika Sinja da djeca u njihovim školama ne moraju nositi maske. Naravno da su ravnatelji to odbili, i županijski Stožer će djelovati, a ako treba i Nacionalni. Moramo se usprotiviti takvim pojavama koje ne dolaze u obzir u školama i remete normalno funkcioniranje institucija, drugu djecu i roditelje, to nije uređena Hrvatska kakvu želimo. Apeliram na sve koji imaju drugačije stavove da se suzdrže od takvih aktivnosti. Covid nije izmišljen, on je tu, radi štetu i protiv njega se moramo boriti.”

Facebook Comments