Plenković podržava veleposlanika Biščevića kojeg Žigmanov optužuje: Nijemo ste promatrali Vučićevo uvođenja bunjevačkog jezika

Plenković podržava veleposlanika Biščevića kojeg Žigmanov optužuje: Nijemo ste promatrali Vučićevo uvođenja bunjevačkog jezika

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je jučer na ceremoniji postavljanja kamena temeljca za Hrvatsku kuću u Subotici, u kojoj će biti smještene sve ključne hrvatske institucije u Srbiji, nakon što se sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji.

– Želimo donijeti poruku ohrabrenja, poticaja i dijaloga. Hrvatska Vlada i njezine institucije uvijek su uz Hrvate, a osobito ovdje u Vojvodini, što ćemo i pokazati – kazao je ministar Grlić Radman nakon dolaska u Suboticu, dok je tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas naglasio da početak izgradnje Hrvatske kuće, koju financira Hrvatska, najbolje pokazuje koliko se može učiniti kada postoji jasan cilj, pa čak i u nepoticajnim okolnostima. Sastanak s predstavnicima hrvatske zajednice odvijao se u napetoj atmosferi nakon što je čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov hrvatskog veleposlanika u Srbiji Hidajeta Biščevića optužio da se od dolaska u Srbiju nije sastao s čelnicima hrvatske manjine i da radi protiv interesa hrvatske zajednice u Srbiji. Predsjednik Zoran Milanović odlučio je zbog toga Biščevića pozvati na konzultacije, poručujući kako u ovom slučaju “netko ne govori istinu”, zbog čega u izravnom razgovoru s veleposlanikom želi utvrditi činjenice, piše Večernji list.

Međutim, i uoči posjeta Subotici šef hrvatske diplomacije jasno je dao do znanja da Biščević i dalje uživa povjerenje hrvatske Vlade, nazvavši ga jednim od najiskusnijih i najcjenjenijih hrvatskih diplomata. Premda i ministar tvrdi da bi položaj hrvatske zajednice u Srbiji trebao biti jedan od Biščevićevih prioriteta, očito je da Grlić Radman zamjera Žigmanovu na ovakvom istupu, optužujući ga da na ovaj način želi utjecati na političke odnose u samoj Hrvatskoj, najvjerojatnije zato što su se i pojedini opozicijski političari pridružili Žigmanovu u njegovim oštrim kritikama na račun veleposlanika Biščevića i hrvatske diplomacije.

Hrvatski šef diplomacije jasno poručuje Žigmanovu da nije on taj koji je zadužen za ocjenu rada hrvatskih diplomata i da diplomacija to ne zaslužuje, ali i da takvi istupi u medijima nisu dobar način komunikacije. Grlić Radman ima prigovor i na odabir trenutka za objavu takve informacije, samo nekoliko dana nakon incidenta skidanja hrvatske zastave s rezidencije veleposlanstva u Beogradu.

Međutim, Žigmanov je i jučer uoči dolaska ministra u Suboticu u intervjuu za televiziju N1 opravdavao objavu svog pisma ministru Grliću Radmanu, kazavši kako je povod za to činjenica da su diplomatsko-konzularni predstavnici Hrvatske u Srbiji samo “nijemo promatrali” događanja oko uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu u Subotici.

Na slici: Andrej Plenković i Tomislav Žigmanov

Foto: Hina