“Hrabri” su samo na društvenim mrežama: Plenković ponovno kritizirao Škoru i Milanovića?

“Hrabri” su samo na društvenim mrežama: Plenković ponovno kritizirao Škoru i Milanovića?

Premijer Andrej Plenković sazvao je konferenciju za novinare uoči ljetne stanke. Na press konferenciji odgovarao je na pitanja novinara o reakcijama iz Bosne i Hercegovine, o plaćama u zdravstvu te o predsjedničkim izborima, prenosi N1.

Upitan za komentar oštrih reakcija iz BiH na nepostojeću izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović,premijer je kazao kako misli da je to dobar primjer kako nešto što stoji u javnom prostoru može izazvati ishitrene reakcije.

“Javne reakcije na neprovjerenu informaciju o navodnoj izjavi predsjednice Republike Hrvatske tijekom njenog posjeta državi Izrael, mislim da je to dobar primjer kako nešto što stoji u javnom prostoru jedno vrijeme može izazvati oštre i ishitrene reakcije”, rekao je Plenković.

“To nije dobro iz više razloga, jer je cijela politika Republike Hrvatske prema BiH dobronamjerna, puna respekta za tu državu i sva tri konstitutivna naroda koji tamo žive. Kao Republika Hrvatska imamo obvezu i vodimo brigu o ravnopravnosti Hrvata i to ćemo i dalje raditi. Smatram da bi bilo dobro i da čelnici BiH, osobito dva člana Predsjedništva, koji su imali vrlo snažne izjave i kritike prema predsjednici Republike Hrvatske, da reteriraju od tih izjava, pogotovo što ono tamo preneseno nije bila istina i da se na taj način smanji tenzija koja je bila u eteru. Većeg zagovornika BiH u svim međunarodnim forumima od Republike Hrvatske nema. Bilo bi dobro da s te premise i naše povezanosti, koja će biti vječna, jer smo upućeni jedni na druge, da jačamo odnose, a ne stvaramo tenzije i jačamo napetosti tamo gdje ih nema”, rekao je Plenković.

Novac za zdravstvo

Upitan je i kako to da za sve ima novca, osim za liječnike i medicinske sestre.

“Ne bih rekao da nema novca za liječnike i medicinske sestre. Trebamo pokušati razumjeti širi kontekst. On je vrlo jasan i precizan. Ovo je Vlada koja ima zdravi gospodarski rast. Tri posto rastemo, a istodobno se tri posto zadužujemo. Vlada SDP-a, Vlada Zorana Milanovića je zadužila sve nas za 71 milijardu. Nije mi jasno kako se netko kandidira nakon takvog zaduženja. Ova Vlada ne samo da ostvaruje proračunske viškove i u 2017. i 2018., nego je ovo Vlada u vrijeme čijeg mandata je prosječna plaća narasla triput više nego u vrijeme vlada Tihomira Oreškovića, Zorana Milanovića i Jadranke Kosor zajedno. To treba osvijestiti podsjećati”, rekao je Plenković.

“Što se tiče pregovora sa sindikatima, postoje tri ključna elementa – osnovice, koeficijenti i dodaci. Naš je pristup kao Vlade, da nadležni ministar za rad i mirovinski sustav koordinira taj pristup s ministrom financija i nakon toga da sa svim resornim ministrima pregovara ono što se tiče općeg dijela i granskog dijela”, rekao je Plenković.

O kandidaturi predsjednice

“Predsjednica će sigurno biti kandidatkinja, odluku će objaviti nakon obilježavanja Oluje. Na njoj je da procjeni kad će to biti, ali nedvojbena je podrška HDZ-a i mene kao predsjednika”, rekao je premijer.

“Imate predsjedničke kandidate koji se javljaju samo preko društvenih mreža. Gdje je tu hrabrost, gdje je tu stav? Koji je to žanr politike, kako će taj govoriti o fiskalnoj konsolidaciji, o gospodarskom rastu, o respektu koji imamo u međunarodnoj zajednici”, pita Plenković.

O HDZ-u i “krajnjoj desnici”

“Uvjeren sam da je za zdravlje politike i društva u Hrvatskoj izuzetno važno da HDZ bude tamo gdje ga je ostavio predsjednik Tuđman. On ga nije stavio na krajnju desnicu… Neki s krajnje desnice će nabacivati blato, najnižu vrstu laži, koju se nastoji nabaciti na mene i na HDZ. Sve je to jedna velika laž. Ja vjerujem u razboritost hrvatskih birača”, rekao je.

Foto: Admir Buljubašić/Hina