Plenković posjetio Hrvate u Srijemu koji su tijekom devedesetih bili pod velikim pritiscima i prijetnjama: Dobio tradicionalni šešir

Plenković posjetio Hrvate u Srijemu koji su tijekom devedesetih bili pod velikim pritiscima i prijetnjama: Dobio tradicionalni šešir

Andrej Plenković u prvom je posjetu Srbiji kao premijer. Srijemska Mitrovica vjersko je i institucionalno središte Hrvata katolika u Srijemu.

“Drago mi je susresti se s hrvatskom zajednicom u Srijemskoj Mitrovici, srijemskim biskupom koadjutorom mons. Svalinom i predstavnicima župe sv. Dimitrija. Hvala vam što skrbite o očuvanju hrvatskog identiteta i kulture. Vlada RH pruža snažnu podršku Hrvatima u Srbiji”, naisao je hrvatski premijer Andrej Plenković na Twitteru dok boravi u svom prvom službenom posjetu Srbiji kao premijer. 

Tamošnji Hrvati na glavu su mu stavili i tradicionalni šešir, koji je on uz osmijeh prihvatio. Srijemska Mitrovica vjersko je i institucionalno središte Hrvata katolika u Srijemu. Tu je vojvođansku regiju tijekom ratnih devedesetih pod pritiskom i prijetnjama napustilo između 30.000 i 40.000 građana hrvatske pripadnosti

Sastanak sa srijemskim biskupom koadjutorom iza zatvorenih vrata održan je nakon obilaska katedrale svetoga Dimitrija, a nazočili su mu uz biskupe, mjesni svećenici i predstavnici katoličkih i hrvatskih institucija i organizacija u Srijemu. Srijemska Mitrovica vjersko je i institucionalno središte Hrvata katolika u Srijemu.


– Ovo je jedan povijesni događaj koji se dogodio u Srijemskoj Mitrovici, na to smo kao pripadnici hrvatske zajednice ponosni i zahvalni. Nadamo se da će ovaj posjet pridonijeti rješavanju nekih pitanja, rekao je Svalina. 

-Naš narod je na ovom prostoru ostao malobrojan. Posebno 90-ih godina otišlo je jako puno Hrvata, preostali žele ovdje živjeti, a da bismo živjeli, potrebna nam je podrška, podrška koja dolazi iz Hrvatske i ovog posjeta, ali i podrška koju imamo od većinskog naroda i vlasti, rekao je Eduard Španović, župnik u Srijemskoj Mitrovici. 

Nakon gostovanja u Srijemskoj Mitrovici hrvatski premijer odlazi na sjever Vojvodine, na susret s vodstvom zajednice u Subotici.

Sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić otvorit će novo sjedište hrvatske manjine, Hrvatski dom Maticu.

Novo zdanje nedaleko od središta Subotice bit će sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), Novinske izdavačke ustanove “Hrvatska riječ” i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a objekt bi trebao biti i centar kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice u Srbiji.

Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, za HTV istaknula je da je ovo za Hrvate u Srbiji povijesni dan.

– Dugo smo čekali na to da dobijemo našu krovnu instituciju i da na jednom mjestu budu tri ključne institucije, rekla je.

Vojnić je dodala da dolazak premijera u Srbiju ima veliku važnost za Hrvate u Srbiji.

– Važno je i da će susresti premijerka Brnabić i premijer Plenković jer dugi niz godina nije bilo susreta na najvišem vrhu, a sigurna sam da će se otvoriti sva pitanja koja su važna za Hrvate u Srbiji, dodala je. 

Foto: Vlada RH