Plenković sasvim ozbiljno tvrdi: Pozdrav “Za dom spremni” već je sada nedopušten

Predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak da je pozdrav “Za dom spremni” i sada već nedopušten, istaknuvši kako situacije njegova uzvikivanja policija prijavljuje, a na sudovima je da donose odluke.

“Taj pozdrav je i sada već nedopušten. To nitko ne dovodi u pitanje”, kazao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan o pozdravu “Za dom spremni”.

Dodao je i da su tu temu jučer, povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, nastojali ispolitizirati mahom akteri s lijevog političkog spektra, javlja Novi list.

Podsjetio je i da je “poluincident” s uzvikivanjem tog pozdrava u Kninu policija prijavila i sada je na sudu. Takve situacije policija prijavljuje, a na sudovima je da donose odluke, poručio je.

Upitan za izmjene Kaznenog zakona radi zabrane pozdrava ‘Za dom spremni’, Plenković je odgovorio da je to izvorna inicijativa predsjednika Židovske općine Zagreb Ognjena Krausa,  a manje saborskih zastupnika.

“Mi ćemo o tome razgovarati, ali stvari su već sada nedopuštene”, kazao je.

Jedina Škorina ostavština – Milanovićeva pobjeda na predsjedničkim izborima 

Novinare je zanimala i mogućnost približavanja bivšeg predsjednika Domovinskog pokreta Miroslava Škore HDZ-u, nakon što je poljubio ruku bivšoj predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović na svadbi sina HDZ-ova saborskog zastupnika Ante Deura, na što je Plenković odgovorio kako ne zna kakvi su Škorini planovi.

Istaknuo je kako politiku HDZ-a prema bilo kojoj drugoj stranci i potencijalnim partnerima donosi vodstvo stranke.

“To što se zbiva u drugim strankama to su njihovi problemi i teme. Danima se provlači niti jednim argumentom poduprta teza da tu nekakva ‘nevidljiva ruka’ iz HDZ-a radi nekakav kuršlus u Domovinskom pokretu. Mislim da su oni demonstrirali o čemu je tu riječ. Jedini njegov (Škorin) pravi politički element koji će ostati je taj da je Zoran Milanović danas predsjednik (Republike). To je njegova ostavština”, naglasio je.

Plenković je, na novinarski upit, osudio govor mržnje na društvenim mrežama i onaj upućen reporterki RTL-a Danki Derifaj rekavši da će izmjene Zakona o elektroničkim medijima uskoro ići u drugo čitanje. Ustvrdio je i da je manje mržnje na portalima nego na društvenim mrežama, no tu se, kaže, može malo što napraviti dok nema globalnog rješenja.

Komentirao je i situaciju u Afganistanu rekavši da nitko ne zna koliki se broj izbjeglica može očekivati iz te zemlje te istaknuo uspjeh u izvlačenju svih hrvatskih državljana.

Naglasio je i važnost stabilizacije situacije u Afganistanu te sprječavanja novog izbjegličkog vala, nalik onome iz 2015.,  koji bi destabilizirao cijeli europski kontinent.

“To nitko ne želi. Nema više politike – ‘odradit ćemo to’. To jednostavno nije realno, niti postoji jedinstven stav među državama članicama, niti je neka takva opća otvorenost na dnevnom redu”,
ustvrdio je. No i poručio kako treba pomoći ugroženima – ženama, djeci i profesijama koje su bile izrazito angažirane i vidljive.

Plenković je izvijestio da su na sjednici izrazili zadovoljstvo turističkom sezonom i prihodima koji se ostvaruju tijekom ljeta. “To su dobri temelji za snažan gospodarski oporavak i gospodarski rast Hrvatske u ovoj 2021. godine…Nadamo se i da će i zadnji tjedan kolovoza proći u narančastom, što će pridonijeti uspjehu turističke sezone”, kazao je.