Izbjegao prosvjednike: Plenković se pravdao zašto je u Sabor ušao na stražnji ulaz

Izbjegao prosvjednike: Plenković se pravdao zašto je u Sabor ušao na stražnji ulaz

Nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a, predsjednik te stranke i premijer Andrej Plenković obratio se javnosti.

Plenković je rekao da je održana sjednica Kluba HDZ-a, na kojoj su bili svi članovi Vlade. Potvrđen je stav parlamentarne većine, da se raspusti Sabor s današnjim danom, istaknuo je.

“Mi smo u 2016. godini napravili program i kad rezimiramo sve što smo htjeli ostvariti, mi smo sve one bitne točke i realizirali”, rekao je Plenković, dodavši da je Vlada učinila maksimalno što je mogla, da bi se na kraju mandata dogodila epidemija koronavirusa.

Ovakav događaj o kojemu će se godinama raspravljati, o posljedicama na funckioniranje gospodarstva, dala je vidjeti kako se Vlada ponašala u ovoj krizi, poručio je Plenković, javlja N1.

Sada će se vidjeti kako je to da pokažemo svima da smo zreli i da možemo izdržati maksimalan napor u zdravstvenom aspektu i ogroman napor u gospodarskom aspektu. U obje točke smo polučili uspjeh, rekao je Plenković, ponovivši aktualne brojke o zaraženima, ozdravljelima i umrlima od posljedica koronavirusa u Republici Hrvatskoj.

U tim okolnostima nakon koronakrize želimo novo povjerenje, izaći pred birače i reći da su ovo naša postignuća, ovo je naš program za budućnost, koji želimo ostvariti i na temelju novog povjerenja konsolidirati većinu da bi od jeseni, kad će izazovi objektivno biti veći, ići snažni s novim legitimitetom naših sugrađana i dalje, rekao je Plenković.

Što se tiče potresa koji je u ožujku pogodio Grad Zagreb, Plenković je rekao da se radi o nepredviđenoj okolnosti, na koju nitko nije mogao utjecati. Ponovio je što je Vlada napravila od potresa do danas, dodavši da zakon zahtijeva javnu raspravu i mišljenje svih onih koji o tome mogu nešto reći. Svi predstavnici svih struka sad su suglasni, rekao je Plenković, dodavši da je to uspjeh, jer na početku nisu bili suglasni.

Ova Vlada je rebalansom proračuna osigurala 141 milijun kuna za one koji su najpogođeniji, Vlada će financirati popravak krovova, zabatnih zidova, dimnjaka i bojlera u onim zgradama i kućama gdje su oštećenja najveća. Razgovori sa svjetskom bankom su vođeni, ići će 120 milijuna eura za obnovu bolnica i 50 milijuna eura za obnovu škola, rekao je Plenković, pa se osvrnuo i na prosvjed pred ulazom u Sabor.

Ovo što slušate danas, to je politički aktivizam, koji je dopušten, ali mi želimo donijeti konkretan potez. Za razliku mnogih političkih aktivista, HDZ je uplatio milijun i sto tisuća kuna za Zagreb, članovi Vlade su se odrekli plaće u ožujku za obnovu Zagreba. Dolazimo do iznosa od milijun i 500 tisuća kuna, što je 10 posto od ukupnih donacija koje su se dogodile za obnovu Zagreba, istaknuo je Plenković.

“Proces obnove će trajati 20 godina. Meni je bitnije da mi ljudi koji su u trenutnoj potrebi, da im osiguram i krov, i dimnjake i najamninu ako treba. Ova obnova će trajati dugo, neće se ništa dogoditi sada ili za mjesec dana”, rekao je Plenković o Zakonu o obnovi Zagreba nakon potresa.

Objasnio je i zašto je u Sabor danas ušao kroz stražnji ulaz.

“Svi su ulazi u Hrvatski sabor javni, a budući da sam došao na sjednicu kluba, ušao sam onako kako smatram da treba”, rekao je Plenković, dodavši da će svakako otići pred prosvjednike ispred Sabora.

Foto: Dario Grzelj/Hina

Facebook Comments