Plenković se suprotstavio Milanovićevoj “diktaturi”: To je puzajući državni udar

Plenković se suprotstavio Milanovićevoj “diktaturi”: To je puzajući državni udar

Nakon što je ministar obrane Mario Banožić zatražio smjenu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja, te nakon žestoke reakcije predsjednika Zorana Milanovića na to, sve komentira premijer Andrej Plenković, koji se nalazi u Dubrovniku na Danima hrvatskog turizma.

Premijer se na početku osvrnuo na Dane hrvatskog turizma. Govorio je i o protekloj turističkoj sezoni, koju je nazvao vrlo uspješnom, javlja N1.

“Učinili smo maksimum po pitanju trajanja srca sezone. Kada je riječ o očuvanju radnih mjesta, u ogromnom iznosi, imajte na umu, dosad su ukupni troškovi covida 40 milijardi kuna. Mi smo dali 5 milijardi kuna za djelatnosti u turizmu ili usko povezane s turizmom, to su sredstva za 190.000 radniak koji su iz proračuna dobili plaće ili su na drugi način bili omogućeni da prebrode ovu krizu”, rekao je.

Dodao je i kako je današnji sastanak bio vrlo uspješan.

“EK je danas u pismenoj proceduri donijela odluku o sredstvima za sanaciju šteta od potresa na Baniji. Hrvatskoj će biti odobreno 319 milijuna eura za Baniju, a oko 40 milijuna eura avansa će biti uplaćeno u proračun uskoro. Ukupno milijarda eura ide za Zagreb i Baniju za sanaciju štete od potresa”, kaže.

“Ja nisam ništa od toga vidio, a što sam kratko vidio rezime, vidio sam nedopustivo ponašanje predsjednika republike. Ovo se može slobodno nazvati puzajućim državnim udarom. Nedopustiti ministru obarane na prisezi vojnika da govori je nešto bez šresedana. Očito da se jugo preselilo i u Slavoniju, ja ne znam je li tamo danas bio posebno težak dan. Ponovno ponašanje suprotno zakonu predsjednika republike je nedopustivo. U zadnjih godinu dana predsjednik države je kršio zakone”, rekao je o incidentu u Požegi.

“Banožić će biti ministar dok god ova Vlada ima većinu”, rekao je.

Uskoro opširnije…

Podsjetimo, ministar obrane Mario Banožić zatražio je u petak smjenu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja “zbog nepoštivanja Zakona o obrani” i zbog toga što mu je zabranjeno obraćanje na prisegi 32. naraštaja ročnika u Požegi.

Foto: Hina