Plenković tvrdi da ima rješenje za koronavirus: Treba se cijepiti 70 posto populacije

Plenković tvrdi da ima rješenje za koronavirus: Treba se cijepiti 70 posto populacije

Premijer Andrej Plenković iznio je kratko podatke o onome o čemu se razgovaralo na sastanku koalicijskih partnera.

“Parlamentarna većina je dogovorila proračun, glasanje će biti u srijedu. Više od 350 amandmana ćemo proći i vidjeti ima li prostora da se oni prihvate.

Za ovršni zakon dogovorili da se on raspravi narednog tjedna kako bi taj zakon bio što prije na snazi, javlja Novi list.

Treća tema sastanaka bio je koronavirus, raspravljali smo o novim mjerama kako bismo uspojeli stabilizirati trend zaraženih. Danas niže brojke, ali je situacija je ozbiljna, pa ćemo ići s dodatnim ciljanim mjerama narednih dana kako bismo limitirali zarazu. Bit će tu i posebne mjere za Varaždinsku županiju, koje stupaju na snagu već danas, o tome smo postigli razumjevanje s tamošnjim županom Radimirom Čačićem. Zadovoljni smo i cijelom aktivnosti na Dan sjećanja u Vukovaru. Apeliramo još jednom na odgovornost, rekao je Plenković.

Procjena presjednice EK Ursule Von Der Leyen je da bi prema pouzdanosti cijepiva od 95 posto i cijepljenja oko 70 posto populacije mogli biti u situaciji da suzbijemo koronavirus, rekao je Andrej Plenković.

Više sam puta kazao o ozboljnosdti situacije i mjerama koje su proporcionalne situaciji, mjere su polučile efekt i prije ovih, a sada smo došli u situaciju praktične stagnacije, pa je efekta bilo. No, kako vidimo, danas ćemo imati oko 100 manje slučajeva, moramo ići dalje s mjerama, rekao je Plenković.

“Različite smo stavove čuli u zadnjih devet mjeseci. Kada god mi nešto napravimo ima onih koji idu kontra. Mjere su bile adekvatne i primjerene, slušamo znanstvenike. Vjerujem da će i mjere sada pridonijeti da bude manje novozaraženih”.

Kazao je i da prate situaciju u drugim zemljama. “Kada gledate brojke u Hrvatskoj i u drugim zemljama koje su imale strože mjere, efekt je danas vrlo sličan.

Na primjedbu novinara da to nije točno rekao je: “Malo se bolje informirajte”.

Na pitanje o kaznama za one koji se ne drže mjere Plenković kaže da je stvar odgovornosti te da različiti akteri podrivaju mjere i ruše kredibilitet Stožera. “Sam tretman Stožera civilne zaštite, dekredibiliziranje šteti”, govori Plenković.

“Hrvatska je u zdravstvenom smislu napravila maksimalne napore, funkcionira i u stanju se nositi s epidemojom, Hrvatska je predvođena vladom osigurana fukcioniranje svega, plaća, načina života”, rekao je.

“Sad smo u drugom valu, jesenskom, govorili smo o tome. Nisu nam vjerovali da je najbolje izbore održati na ljeto. Naše procjene su bile utemeljene”, rekao je.

Foto: Daniel Kaspa/Hina