Plenković vrlo kritičan prema Škori i Bernardiću: Evo što je rekao o Pupovcu

Plenković vrlo kritičan prema Škori i Bernardiću: Evo što je rekao o Pupovcu

Premijer Andrej Plenković u današnjoj emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u rekao je da smo, gledajući formalno-pravno, referendum o uvođenju eura već imali 2012. godine te da smatra da novog referenduma o tome ne treba biti.

Plenković je podsjetio da smo 2012. u siječnju imali referendum te da smo rekli da ćemo usvojiti euro kad smo potpisali ugovor o pristupanju 2011. godine.

– Ako gledamo formalno-pravno, mi smo referendum o uvođenju eura već imali 2012., rekao je Plenković, javlja HRT.

Znači, neće biti novog?

– Što se mene tiče, mislim da ga ne treba biti, rekao je.

Osuda antisrpskih incidenata

Plenković je osudio antisrpski ispad navijača na zagrebačkoj Kustošiji.

– To treba osuditi i one koji su to učinili kazniti, naravno, u odgovarajućem postupku, poručio je Plenković.

Komentirajući i druge antisrpske grafite rekao je da je takvih ispada bilo i prije.

– Sigurno sam jedan od onih koji je u svom mandatu i političkom angažmanu najviše učinio za dijalog, smanjenje tenzija u hrvatskom društvu i to ću nastaviti i dalje. Ovakve stvari su nedopustive i mislim da oni koji to rade, ne znam za kime se povode i za čiji račun rade, trebalo bi i to razmisliti, dodao je.

Komentirajući podatke o porastu nasilja nad Srbima Plenković je rekao da to nije njegova odgovornost. Dodao je da su akteri koji su politički djelovali protiv njega i ovakvog HDZ-a na krajnjim polovima političkog spektra, s krajnje desnice i ljevice.

Za Milorada Pupovca rekao je da je jedan od najdugovječnijih političara u Hrvatskoj koji vrlo konzistentno artikulira interese srpske manjine u Hrvatskoj. Rekao je da su imali vrlo otvoren dijalog.

Plenković je također poručio da je Hrvatska riješila sve nacionalne zadaće i ima snage integrirati svoje manjine.

Plenković je rekao da je prije četiri godine, kad je kao eurozastupnik odlučio istaknuti kandidaturu za šefa HDZ-a htio pomoći Hrvatskoj i HDZ-u, unijeti političku stabilnost, omogućiti gospodarski rast, bolju društvenu solidarnost, pravnu sigurnost…

– Imam svoj put, načela, vrijednosti, rekao je Plenković.

Odgovarajući na primjedbe voditelja Aleksandra Stankovića zbog podzastupljenosti žena među nositeljima HDZ-ovih lista za parlamentarne izbore Plenković je rekao da postoji ključ za broj žena na listama, a ne za nositelja lista.

“Škoro eksperiment, Bernardić bez iskustva”

Čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru nazvao je eksperimentom (“To je eksperiment, nema dileme”), dok je za šefa SDP-a Davora Bernardića rekao da nema nikakvog iskustva u upravljanju.

U emisiji su emitirani prilozi u kojima su istaknuta neka neostvarena Plenkovićeva obećanja i najave, poput gospodarskog rasta od 5 posto, kreiranja 180.000 radnih mjesta, otkupa Ine i smanjenja PDV-a.
Plenković je rekao kako smo u vrhuncu imali 123.000 radnih mjesta, što je bez presedana.

– Možda nam je falilo još tih 57.000 radnih mjesta, ali zato i kažem da je drugo poluvrijeme pred nama, poručio je.

Što se tiče PDV-a, rekao je, ova je Vlada dosad rasteretila građane i gospodarstvo za 9 milijardi kuna. Dodao je da je PDV trebao biti spušten na 24 posto, ali se dogodila situacija s povećanjem plaća u državnom i javnom sektoru. Za kupnju Ine rekao je da je aktualna cijelo vrijeme te da idu u tom smjeru.

– I u programu za idući mandat nastavljamo taj proces, dodao je.

Plenković kaže da ne može govoriti kolika je procjena Ine jer to nije u interesu kompanije ni Hrvatske kao aktera u pregovaračkom procesu, ali da te podatke imaju. Na pitanje je li optimist odgovorio je da je izvješće o stanju u tvrtki koje su primili vrlo dobar temelj.

Što se tiče zdravstvenog sustava, Plenković je rekao da su izdvojili kao nijedna Vlada do sada 1,5 milijardu kuna za posebno skupe lijekove te da su investicije u zdravstvu bile izrazito velike.

“Zamislite da nam je umrlo 3000 ili 4000 tisuće ljudi”

Odgovarajući na Stankovićevo pitanje zašto je Hrvatska u njegovom mandatu zacementirala poziciju druge najsiromašnije članice Europske unije
Plenković je ukazao na to da smo po brojkama zapravo porasli, iako smo na popisu pali u odnosu na druge zemlje.

Plenković je između ostalog rekao da je Hrvatska zadnja ušla u EU te da je za razliku od svih ostalih članica imala agresiju, s milijardama ratnih šteta. To nije izgovor, već činjenica, dodao je.

– Moramo to kontekstualizirati, rekao je Plenković, koji je u tom pogledu bio i kritičan prema ranijoj vladi Zorana Milanovića.

Plenković je rekao i da nikad nismo imali međunarodni položaj kao danas, kao i da je Hrvatska na razini EU-a pokrenula aktivnost u borbi s Covidom.

– Zamislite atmosferu u Hrvatskoj da nam je umrlo 3000 ili 4000 tisuće ljudi. Pa sjever Italije nije na Baltiku, on je tu. Ugroza je bila velika, rekao je Plenković.

Podsjetio je na nabavu zaštitne opreme zahvaljujući utjecaju i dobrim odnosima s kineskim premijerom.

Na pitanje je li istina da je za vrijeme afere Hotmail razmišljao o ostavci odgovorio je – naravno, da ne. Rekao je da su bili suočeni s kontinuiranom politikom destabilizacije njihovog rada i nastojanjem da se njihova Vlada sruši, spomenuvši između ostalog nelojalne partnere u Mostu.

Govoreći o tome da je 14 ministara otišlo iz njegove Vlade, između ostalog, je rekao da ih je četvero smijenio sam.

By the way, otišlo je u Milanovićevoj vladi devet ministara. Ako smo to zaboravili, treba i to podsjetiti, otišao je i Mimica, i Linić, i Jovanović, i jedan Ostojić, i drugi Ostojić, i Holy, i Violić, i tako dalje, rekao je Plenković.

Foto: HRT

Facebook Comments