Plenković zaprijetio “zaokruživačima”: Do petka imaju vremena vratiti cijene

Plenković zaprijetio “zaokruživačima”: Do petka imaju vremena vratiti cijene

U ponedjeljak je u središnjici stranke održana sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a. Izjavu je nakon sjednice dao predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković.

“Rezimirali smo sve aktivnosti u razdoblju od 19. prosinca i najavili neke bitne teme i političke aktivnosti koje su pred nama”, rekao je Plenković na početku.

Komentirao je prelazak na euro.

“Kao Vlada u godinama koje su iz nas, pristupili smo ovom poslu u dobroj vjeri, u skladu s propisima. Nažalost, dogodilo se da je dio gospodarskih subjekata iskoristio to da se mijenja kuna u euro i podigao cijene pod nekim kao ‘zaokruživanjem’”, kazao je i ponovio da nema tog inputa da je porastao tako da bi došlo do aktualnog stanja.

“Nema tog inputa da je trošak porastao tako da bi došlo do aktualnog stanja”, dodao je, javlja N1.

Ponovio je koliko je Vlada pomogla gospodarstvenicima za vrijeme koronakrize.

“Vlada pomaže svima jer je to njena odgovornost, a onda se dio aktera ponaša na jedan prevarantski način, a to je dizati cijene da štetite građanima, mislite da vi nešto zarađuje, Vladi činite veliku političku štetu…”, rekao je.

Ponovio je da su sve službe na terenu i da imaju arsenal u svojim rukama i “neće oklijevati”.

“Vlada ne ide se time da unaprijed misli da je dio gospodarskih aktera prevarantski. Zato smo i na posljednjoj sjednici Vlade donijeli poznati zaključak”, kazao je premijer.

“Vidim da neki huškaju da mi nemamo ideje i alata, imamo i nećemo oklijevati da ih koristimo”, kazao je te dodao da postoje mogućnosti od ukidanja subvencija do uvođenja poreza.

Nije ništa precizirao ali je poručio: “Do petka imaju vremena vratiti cijene.”

“Dobio sam bjanko potporu za kadrovske promjene pri obnovi”

Rekao je da obnova ostaje prioritet u ovoj godini, ubrzanje procesa. U tom pogledu dobio sam bjanko potporu za oređene kadrovske promjene u sljedećim danima i vezane su za tu temu. Nakon dodatnih konzultacija obavijestit ćemo javnost i upoznati Sabor. Ivan Paladina ostaje ministar, barem još par dana.

Na pitanje odlazi li ministar Ivan Paladina je rekao da će se sve saznati kroz nekoliko dana. Još uvijek je ministar, rekao je. Na opasku da je viđen kako razgovara s nekim ljudima koji bi mogli zamijeniti Paladinu, rekao je: “Razgovarao sam ja s mnogim ljudima, vi ste vidjeli samo neke.”

Upitan o hrvatskim državljanima uhićenima u Zambiji, premijer je rekao je da su se o tome već oglasila ministarstva te da tu postoje dva aspekta: “Hrvatska konzularna služba mora uvijek skrbiti o hrvatskim državljanima, a drugo je da ministarstva utvrde kako je došlo do ove situacije.”

Foto: Hina