Plenković zgrožen Milanovićevim izjavama: Mislio sam da je to rekao neki ruski dužnosnik

Plenković zgrožen Milanovićevim izjavama: Mislio sam da je to rekao neki ruski dužnosnik

U središnjici HDZ-a održana je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Na početku je govorio o temama sastanka. To su covid-19, rast cijena plina, događanja u saboru i aktualna situacija u Hrvatskoj.

“Proširit ćemo vaučere. I za struju i za plin. Da se proširi naknada. Da svi oni koji su u teškoj situaciji lakše riješe pitanje režija”, rekao je Plenković, javlja N1.

O Milanovićevim izjavama

Upitan o izjavama predsjednika Milanovića o povlačenju vojske iz Ukrajine u slučaju eskalacije, odgovara:

“Koliko sam ja uspio vidjeti, u tom nekakvu napadu šećera, što je on tu sve izgovorio? Ja sam mislio da je to neki briefing i da je to neki ruski dužnosnik”.

“U Ukrajini naših vojnika nema pa ne znam na koje on to vojnike misli”, rekao je Plenković i dodao da su to nestvarne izjave.

“Ja se u ime vlade ispričavam Ukrajincima, oni su trenutno okupirani. On kaže da su korumpirani, ta izjava nema nikakve veze s Vladom”, kazao je premijer.

“Mogu vam reći što je politika Hrvatske. Dakle, politika Hrvatske je deeskalacija napetosti, sprečavanje sukoba, podrška cjelovitosti Ukrajine. To je naša temeljna pozicija. I doprinos, a to govorimo godinama, iskustvom Hrvatske iz procesa mirne reinegracije rješenju i reintegraciji okupiranih područja Ukrajine”, rekao je Plenković.

“Vjerojatno je imao tiradu uvreda s nizom epiteta s kojima već dvije godine zagađuje prostor pa onda to mnogi prepisuju. On zagađuje, drugi misle da je to normalno. Što se tiče ovoga u Zadru, naravno da nisam imao nikakve veze. Dapače, taj stariji gospodin, drugi je mojih godina, pozivam ih da dođu na kavu u Banske dvore. Ako će tada misliti i ovo što misle, ja ću to poštovati.

Ja sam otvoren za kritike i napade, demokrat sam. Nikad mi nije palo napamet da tražim sudsku zadovoljštinu protiv nekog medija ili novinara. To neću ni činiti, pa tako neću ni protiv građana”, rekao je.

“To što se našla klika koja će ovo koristiti protiv mene, to je već politički sport, ping pong, vrlo zlonamjerni nastupi”, rekao je.

Istaknuo je da misli da ne bi zbog takvih stvari trebalo privoditi ljude.

“Javila se i pučka pravobraniteljica. Normalno je da se ispita s policijom. Koji su to razlozi? Ja to ne znam, kad se sve ispita, onda treba javnosti podastrijeti”, kazao je.

Slučaj Zvonimira Frke-Petešića

“Ako znate za kazneno djelo, a ne prijavite ga, onda ga i sami činite. Pozivam njega ili mene pa da vidimo postoji li kazneno djelo ili zlonamjerna, bahata, bezobrazna politička igra”, istaknuo je Plenković.

“To je sramota i to je jedna od najsramotnijih epizoda. Ima pravo na stan, nije utjecao na dinamiku obnove, ali eto – ako treba baciti blato, bacimo ga”, rekao je premijer.

Foto: Hina